Articole » Editorial » ANTIBIOTICELE

ANTIBIOTICELE

Dacă e să uităm de ironie, cuvântul "antibiotic" din latină se traduce: "împotriva vieţii". Desigur, împotriva vieţii microbilor patogeni.

În realitate, însă, cine suferă de pe urma antibioticelor moderne, dacă facem abuz de ele – microbii sau propria noastră imunitate?

Libertatea de a trage concluzia vă aparţine.

Iar acum, vă propun să apindeţi imaginar aceste beculeţe roşii... la orice întâlnire cu un "antibiotic":

  1. Nu toate preparatele antimicrobiene sunt considerate antibiotice. De exemplu: biseptol, furacilin, furazolidon, metronidazol, palin, nitroxolin, nevigramon. Ele se deosebesc de antibiotice prin mecanismul de acţiune asupra microbilor şi, de asemenea, prin eficienţă şi modul de acţiune asupra organismului uman.
  2. Antibioticele se prescriu conform unor scheme stricte. Există aşa-zise doze de atac şi de susţinere, care la rândul lor variază în functie de tipul de antibiotic, gravitatea bolii, afecţiunile însoţitoare, vârstă ş.a. Iată de ce, numai un medic calificat poate face alegerea corectă şi are dreptul să indice un astfel de medicament.
  3. Este foarte importantă durata tratamentului cu antibiotice. Dacă se întrerupe prematur administrarea lor, infecţia trece dintr-o formă acută în una latentă, adică mai atenuată. Iar acest moment poate provoca afecţiuni ale inimii, rinichilor, etc. sau poate duce la apariţia unor noi tipuri de bacterii rezistente la antibiotice. Pe de altă parte, dacă antibioticul se administrează o perioadă nejustificat de lungă, creşte riscul apariţiei alergiilor şi a disbacteriozei.
  4. Antibioticele nu acţionează asupra viruşilor! (gripă, rujeolă, rubeolă, parotidită epidemică, hepatita A, B, C şi altele) sau ciupercilor (cum ar fi: candidoza ), protozoarelor (amebiaza, lambliaza), helminţilor (oxiuri, ascaride...). În aceste cazuri, antibioticele se indică numai dacă se asociază o infecţie bacteriană. Doar medicul poate trage concluzia de rigoare.
  5. Dacă un oarecare antibiotic v-a ajutat cândva, nu înseamnă că el va fi eficient şi a doua oară. Aceleaşi simptome pot fi comune pentru diferite boli. Mai mult ca atât, dacă antibioticul nu este administrat corect, microbii, după cum am mai amintit, se adaptează foarte repede la condiţiile noi şi devin rezistenţi la acţiunea preparatului. În această situaţie, bacteriile care provoacă infecţia nu vor fi afectate în nici un fel, ba din contra, ele se vor hrăni cu acel antibiotic. Şi, în semn de mare recunoştinţă pentru "grija" pe care le-o purtaţi... se vor înmulţi cu o intensitate şi mai mare.
  6. "Pentru a-mi trata copilul sau pe mine cu antibiotice, nu am nevoie de medic. Mă pricep foarte bine şi singur(ă) la asta". Este o părere absolut greşită. Iar deficienţa din sistemul sanitar actual, care permite eliberarea antibioticelor fără reţeta medicului, înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile. Alegerea greşită a medicamentului sau a dozei acestuia, administrarea lui samovolnică poate duce la reacţii adverse şi toxice grave. Reţineţi: instrucţiunile despre utilizarea medicamentelor, care însoţesc ambalajul, sunt în primul rând destinate lucrătorilor medicali şi se referă la parametrii medii ai organismului uman, şi nu cei individuali (!).
  7. Şi încă un moment important. Fiecare antibiotic are propriul său spectru de acţiune asupra microbilor. Cu alte cuvinte, fiecare acţionează doar asupra anumitor tipuri de bacterii. Iar pentru a afla care sunt acestea, este necesară efectuarea antibiogramei. Lucru realizabil, iarăşi, doar în instituţiile medicale.

Prin urmare, chiar dacă credem că avem destule cunoştinţe în domeniul medicinei şi experienţă, antibioticele trebuie sa fie prescrise doar de către un medic calificat. Iar tratamentul să fie supravegheat de acesta. În caz contrar, riscăm să devenim jertfe ale propriilor noastre experimente.

Pentru a evita multe din problemele de sănătate este necesar să ne schimbăm viziunea şi atitudinea faţă de indispensabilitatea antibioticelor. Este mult mai raţional şi mai uşor să prevenim apariţia bolilor, mobilizând propria imunitate şi urmând principiile unui mod de viaţă sănătos, decât să recurgem la medicamente. La această concluzie au ajuns atât muritorii de rând, cât şi cei mai competenţi specialişti din domeniu.

Fiţi mai prietenoşi cu vitamina C, ciorapii de lână şi schiurile. În faţa unui astfel de "scut" vor ceda, devenind neputincioşi, chiar şi cei mai bine "antrenaţi" microbi.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta