Articole » Copil nou-nascut » Alimentatia nou-nascutului » Alaptarea este necesara!

Alaptarea este necesara!

Numarul mamelor care alapteaza se micsoreaza simtitor, mai ales in mediul urban, in conditiile cresterii si diversificarii pe piata a numarului de produse menite sa inlocuiasca laptele matern precum si a modernizarii si emanciparii, gresit intelese de unele mamici tinere.

Din pacate aceasta nu este tocmai o veste buna, pentru ca alaptatul este cel mai potrivit mod de a contribui la dezvoltarea armonioasa si santoasa a copilului. Medicii recomanda mamicilor sa alapteze o perioada cat mai indelungata, primele 6 luni fiind foarte importante in dezvoltarea ulterioara a copilului. Din acest motiv, e foarte important pentru proaspetele mamici sa cunoasca beneficiile pe care le aduce alaptarea, atat pentru copilul cat si mame:

Beneficiile alaptarii pentru copil:
  • Laptele matern este singura hrana care este adaptata nevoilor nou-nascutului si sugarului, fiind bogat in factori de creştere, hormoni, enzime, anticorpi, fiind cel mai usor de digerat, cu o solicitare minima din partea copilului. Este factorul esential ce determina dezvoltarea armonioasa a sugarului, fiind mereu proaspat, perfect sterilizat si la o temperature ideala. Numai laptele de san prezinta o compozitie variata, aceasta fiind reglata diferit in cele 3 momente ale mesei.
  • Laptele matern este singurul lapte crud care, pastrandu-si intact continutul de vitamine si saruri minerale, poate fi baut fara pericol, astfel copilul hranit exclusiv la san nu va suferi de infectii intestinale de origine alimentara, asa cum se intampla cu micutii care sunt hraniti artificial. Statisticile arata ca sugarii alimentati cu lapte de origine animala se imbolnavesc mult mai frecvent in primele 4-5 luni de viata.
  • Alimentatia la san prezinta si un alt avantaj, mai putin cunoscut: permite o adaptare mai usoara la cantitatea de lapte necesara fiecarui copil. Acesta poate suge cat simte nevoia. Se pare ca acesta este motivul pentru care, copiii hraniti la san isi sug degetul mult mai putin decat cei hraniti cu biberonul.
  • Alimentatia naturala ofera atat micutului cat si mamei siguranta emotionala, reducand stresul si favorizand adaptarea amandurora la noua conditie, copilul fiind mult mai linistit la san, mai echilibrat psihic, motor si senzorial.
  • Studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au o probabilitate mai mica de a dezvolta diverse boli precum otita, diareea, diabetul, infectii respiratorii, limfoame si chiar meningita. Astfel, statisticile au confirmat faptul ca micutii sub 1 an alaptati natural au o sansa de zece ori mai mica de a fi internati in spital decat cei alaptati cu biberonul.
Beneficiile alaptarii pentru mama:
  • Ultimele cercetari demonstreaza ca alaptatul scade semnificativ sansele ca mama sa se imbolnaveasca de boli grave precum cancerul la san, cancerul de ovare, cervical sau osteoporoza.
  • Producerea constanta a laptelui ajuta la arderea caloriilor, ajutand mama sa revina mai usor la forma fizica anterioara nasterii.
Speram ca aceste sfaturi sa va fie de folos.

Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta