Articole » Copil nou-nascut » Alimentatia nou nascutului

Alimentatia nou nascutului

Alimentul de baza pentru nou nascut este laptele

Laptele matern este cel mai bun lapte pentru nou-nascut si singurul aliment necesar sugarului pana la varsta de 6 luni.

Laptele matern contine toate substantele nutritive intr-un raport optim pentru alimentatia sugarului. El este compatibil cu enzimele existente la sugar; contine mari cantitati de vitamina E, prevenind astfel anemia. Are un raport calciu/fosfor bun, ceea ce previne deficitul de calciu. Laptele de mama, prin anticorpii pe care ii contine, protejeaza sugarul de diaree precum si de alte boli infectioase. Laptele matern contine acizi grasi, colesterol, taurina-elemente importante pentru dezvoltarea creierului.

Daca dieta mamei este echilibrata nu este necesar nici un supliment alimentar pentru sugarul alaptat la san, cu exceptia celor care locuiesc in regiuni putin insorite carora li se va suplimenta aportul de vitamina D cu 400 U zilnic, mai ales in perioadele de iarna. Nu se mai recomanda suplimentarea cu fluor decat daca apa din regiune este saraca in fluor.

Dieta mamei trebuie suplimentata in timpul alaptarii cu 600 kcal/zi, cu 400 mg calciu/zi ( in special din produse lactate); se poate utiliza un supliment vitaminic zilnic ca si in perioada prenatala. Mama va evita sa consume alimente care pot produce colici sugarului (varza, fasolea, ceapa, usturoiul, excesul de legume verzi, fructele de sezon) dar e posibil ca unii sugari sa le tolereze.

Daca nasterea a decurs normal si sugarul este sanatos el va fi pus la san in primele 4 ore dupa nastere. Nou-nascutul nu trebuie privat de prima secretie lactata-colostrul-un lichid galben cu un continut crescut de calorii si anticorpi care este prezent in san inainte de nastere si persista inca cateva zile dupa aceea. Colostrul stimuleaza si eliminarea primului scaun al nou-nascutului.

Alimentarea la san se va face la cerere, in general la 2-3 ore in timpul zilei cu o pauza mai mare in timpul noptii (5-6 ore). Alaptarea se va face in pozitie relaxata, in primele zile culcata pe o parte, ulterior se poate si sezand, avand grija ca sugarul sa apuce bine mamelonul, astfel vor fi evitate iritatiile si fisurile mamelonare. Se va incepe cu un san si se va lasa sugarul la san pana la golirea acestuia, daca e nevoie va fi pus si la celalalt san; la urmatoarea alaptare se va incepe cu sanul ce nu a fost golit la alaptarea precedenta.

Esecul alaptarii este determinat in special de stresul emotional si oboseala mamei; mama trebuie sa discute cu medicul despre problemele aparute in cursul alaptarii si sa faca eforturi pentru mentinerea lactatiei printr-o odihna suficienta si alimentatie adecvata. Este indicat sa aiba ajutor in casa in perioada imediat post-partum.

Se recomanda ca alimentatia sa fie exclusiv la san pana la 6 luni si apoi sa se continue alaptarea in combinatie cu alimente solide pana la 1 an. Copiii alimentati exclusiv la san nu au nevoie de adaos de apa.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta