Articole » Copilul sugar » A 4-a luna » Alimentatia

Alimentatia

In aceasta perioada nu se produc schimbari semnificative daca sugarul este alimentat exclusiv la san. Ratia alimentara ramane aceeasi in ceea ce priveste nevoia de lichide (circa 150 ml/kg corp) in 24 de ore.

Este bine sa nu se schimbe produsul de lapte cu care s-a inceput daca sugarul este alimentat artificial.

In ceea ce priveste alimentatia cu lapte de vaca diluat si imbogatit cu zahar, aceasta se poate face din luna a 4-a, fara incidente majore. Aceasta este mai putin costisitoare, dar este obligatorie o curatenie perfecta si respectarea dilutiilor si a folosirii adaosurilor.

In alimentatia cu lapte de vaca se va folosi lapte pasteurizat integral (3,5 g % grasime). Daca la un moment dat se va folosi lapte degresat (1,8%), laptele nu mai trebuie diluat. Laptele procurat de la tarani (in principiu surse verificate) este integral (3,5% grasimi); acesta trebuie fiert si racit imediat, dupa care va fi pastrat la frigider.

Laptele de vaca se prepara astfel: 2 parti lapte integral (3,5% grasimi), o parte apa, 4 g% zahar (o lingurita rasa).

Diversificarea alimentatiei sugarului se poate face prin introducerea in hrana sugarului, pe langa lapte, a altor alimente (fructe, zarzavaturi, carne etc.). Cu varsta, sugarul are nevoie si de vitamine, saruri minerale si fibre sau celuloza. Ultimele au rolul de a regla functiile tubului digestiv si de a stimula treptat sugarul sa mestece. In primele luni de viata organismul sugarului este capabil sa se hraneasca exclusiv cu lapte, sistemul sau digestiv nefiind pregatit pentru a primi si digera alte alimente.Iin a doua jumatate a primului an de viata functiile aparatului digestiv si metabolismului sunt maturizate suficient pentru digestia si transformarile metabolice ale altor alimente. Diversificarea prea timpurie este insotita la multi sugari de reactii alergice, de incetinirea cresterii in greutate si de tulburari digestive.

In cursul lunii a 4-a, se pot introduce sucul de zarzavaturi (morcovi) sau fructe (mere, piersici, fructe de padure etc.) in cantitati crescute gradual astfel: 4-8-12-16 lingurite inainte de masa a 2-a sau a 4-a. Sucurile de morcovi sau de mere sunt cel mai bine tolerate si se pot procura in toate lunile anului.
Dupa administrarea de sucuri de fructe multi sugari fac o reactie alergica in special dupa sucul de portocale. Sucul de capsuni poate produce urticarie la unii copii, iar sucurile de cirese, prune, pere, struguri sunt laxative.

Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta