Articole » Copilul sugar » A 5-a luna » Alimentatia

Alimentatia

Pentru sugarii alimentati natural continuati cu acelasi numar de mese, fara diversificare. La cei hraniti artificial se continua cu produsele folosite anterior

In ceea ce priveste numarul meselor, la sugarii sanatosi care se dezvolta bine se mentin cinci mese pe zi; la cei grasi (predispusi la obezitate) se va evita introducerea de fainoase, mentinandu-se doar laptele si adaosul de fructe sub forma de pireuri (mere rase si banane). Unii medici recomanda sa se introduca una din mese de zarzavaturi. Multi sugari renunta spontan la una din mese.
Tentativele fortate de a mentine orarul de 5 mese, trezind sugarul noaptea sau dandu-i sa traga din biberon in somn sunt gresite.

Ratia alimentara poate fi de 150-180 ml la fiecare masa, daca sugarul primeste 5 mese in 24 de ore si de circa 200 ml daca primeste numai 4 mese.
Pentru sugarul alimentat artificial la aceasta varsta, de la sucurile de fructe se poate trece la pulpa de fructe (mere si banane).

Marul ras se dilueaza cu sucul de mar si nu se indulceste cu sirop de zahar. Noul aliment se da ca adaos la masa de lapte de la ora 10. Se da inaintea mesei propriu-zise, folosind o lingurita de material plastic sau de metal inoxidabil cu varful rotund. Dupa ce un sugar a invatat sa inghita este important ca alimentul oferit sa fie primit cu placere. Pentru inceput, piureul de mar crud ras sau mar copt este cel mai indicat. Se incepe cu o lingurita si se creste in cateva zile la 10-20 de lingurite (50-100 g). Se vor folosi numai mere de buna calitate bine coapte, care au celuloza mai putina si aciditate redusa.

Bananele sunt tot atat de bune ca si merele. Se pot folosi banane bine coapte (cu coaja galbena); pulpa de banane se sfarama si se bate cu o lingurita pana se formeaza o pasta omogena, fina, care se dilueaza la inceput cu ceai de plante neindulcit (chimen, anason etc), cu apa fiarta si racita sau cu suc de portocale pentru a usura mestecatul si inghititul.


Pe langa lapte, poate fi introdusa supa (pireul) de zarzavat cu carne la sfarsitul lunii a 5-a si nu mai devreme, la sugarii alimentati artificial si care cresc bine in greutate. Sugarul a dobandit capacitatea de a le inghiti si digera. Zarzavaturile aduc vitamine, saruri minerale si celuloza ("fibre").


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta