Articole » Cu copilul la psiholog » Cadourile de Craciun

Cadourile de Craciun

Intram cu totii de Craciun intr-un fel de iures care ne mana spre rafturile cu cadouri pentru copiii nostri. Cadouri care trebuie sa fie de multe ori, mari si scumpe. Cadouri pe care copiii le cer si noi suntem mandri ca le putem oferi, pentru ca oferindu-le ne convingem pe noi ca am atins un anumit statut social, copilul din noi se bucura ca acum poate avea tot ce nu a avut cand era mic, iar copilul nostru este convins indirect ca il iubim.

Problema apare atunci cand copilul incepe sa masoare iubirea in cadourile primite si nu in relatia efectiva pe care o are cu parintele. Iti dau cadouri pentru ca te iubesc sau daca ma iubesti atunci trebuie sa imi iei jucaria aceea mare si frumoasa. Copilul nu crede ca trebuie sa dea ceva inapoi, pote cel mult banalizatul " sa fiu cuminte", expresie care a ajuns un fel de parola generala. Daca esti cuminte vei primi cutare...daca nu esti cuminte nu vei primi cutare. Practic copilul nu trebuie decat sa "fie cuminte" in general, adica fara sa stie exact ce ar trebui sa faca, incearca sa se supuna unor reguli pe care le cunoaste sau le intuieste, dar nu stie sa dea ceva inapoi.

Sa incercam sa vedem si dincolo de dorintele aparentele ale copiilor nostri, dincolo de masinute si papusi, sa aflam ce isi doresc ei cu adevarat de la noi. Sa stam mai mult cu ei, sa ii ascultam, sa ne jucam cu ei. Cine stie? Si in acelasi timp, sa indraznim sa le si cerem cate ceva in schimb. Dincolo de " sa fie cuminti". Sa faca ceva pentru noi, ceva ce ne-ar face placere...sa faca patul, sa spele o cana...cine stie, poate sa ii tratam ca pe niste persoane, mici, dar inteligente si cu capacitati pe masura inteligentei lor. Sa ii pregatim sa fie responsabili.

Altfel, daca ii tratam ca pe niste mici neputinciosi rasfatati, cum sa fie altfel?

Voi ce parere aveti?

Haideti sa vorbim despre cadouri despre noi si despre copiii nostri pe forum.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta