Articole » Editorial » Cat de responsabili suntem pentru actiunile copiilor nostri?

Cat de responsabili suntem pentru actiunile copiilor nostri?

     Exisa tendinta adultilor, de a cauta mereu o "scuza" exterioara pentru actiunile copiilor. Mai ales pentru actiunile extreme. Anturajul, societatea, televizorul par a fi niste tapi ispasitori perfecti.

     Un adolescent s-a sinucis ca intr-un videoclip si toata lumea a sarit sa dea vina, normal, pe videoclip. Faptul ca adolescentul era macinat de ganduri de sinucidere, de dorinta de a atrage atentia (cui oare), de dorinta de a fi altfel, nu a interesat pe nimeni. Pentru ca e mult mai simplu sa consideri vinovat un videoclip decat sa iti dai seama ca nu ti-ai cunoscut copilul indeajuns, ca nu stiai ce simte, ce ii trece prin cap.

     Alt copil ucide ca in filme. E de vina filmul oare sau faptul ca acel copil a trait mai mult singur si ca nu a fost o zi din viata lui la scoala? Fiecare copil are doza lui de agresivitate, care insa se poate orienta catre relatii, catre activitati, catre jocuri, catre sport. De catre cine oare, daca nu de catre cei care conteaza atat de mult si anume de catre parinti.

      De multe ori, parintii arunca responsabiltatea cresterii si educarii copilului in seama altora, uitand ca indiferent de context, ei vor ramane primele exemple si primele repere din viata copilului. Relatia cu parintele este cea care va ajuta la formarea personalitatii copilului O gradinita scumpa, o jucarie noua, nu au cum sa compenseze o relatie autentica cu un parinte real si prezent.

      Nu toti copiii care se uita la televizot devin criminali. Pentru ca acestia din urma, cei care nu devin delincventi, au pe "cineva" important, care se constituie intr-un reper, intr-un model, care are timp sa imbratiseze, sa explice, sa pedepseasca, sa laude, adica sa fie acolo.

      Daca copilul devne violent "asa ca in desene", nu ii interziceti desenele sau jocurile ci stati mai degraba de vorba cu el, nu ca sa ii aratati ce prost si agresiv este ci ca sa ii spuneti cat de mult il iubiti si sa il intrebati ce isi doreste.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta