Articole » Sarcina » Cate ceva despre gemeni

Cate ceva despre gemeni

Sunteti convinsi ca va fi greu cu un nou nascut - dar doi in acelasi timp?

Este posibil ca in timp ce sotul dumneavostra lipeste ecografiile prin tot biroul, tot ceea ce puteti dumneavoastra sa spuneti sa fie "Ce am sa ma fac cu doi bebelusi?"

Intr-adevar, este ceva legat de cuvantul "gemeni" care provoaca un atac instantaneu de ingrijorare si panica parintilor si unul de bucurie si exaltare bunicilor.

Intotdeauna am fost fascinati de gemeni. Cine n-a vazut in viata lui o pereche de gemeni pe strada, si nu s-a straduit imediat sa gaseasca trasaturile identice. Cercetatorii s-au straduit intotdeauna sa descopere si sa demistifice influentele genetice si ale mediului inconjurator.

Sunt festivaluri numai pentru gemeni, Wiliam Shakespeare a fost el insusi tatal a doi gemeni (fata si baiat) si a scris despre gemeni in "Comedia Erorilor" si in "A douasprezecea noapte". Sunt scrise multe carti despre acestia si au fost facute multe filme .

Fenomenul nasterii unor frati gemeni, altadata o raritate, este acum acum in crestere.

In ultimii ani, numarul de nasteri gemelare, a crescut foarte mult. Intre 1980 si 1996, numarul de gemeni nascuti in SUA a crescut cu 37%, in conformitate cu declaratiile Centrului National pentru Statistici legate de Sanatate. Cercetatorii pun aceasta crestere pe seama utilizarii substantelor sau procedurilor pentru cresterea fertilitatii , ca si pe cresterea numarului de mame primipare (aflate la prima nastere) cu varsta mai mare de 30 de ani, care se pare ca produc doua sau trei ovule in acelasi timp. In SUA, 2,6% din totalul nasterilor sunt gemelare.

Exista doua tipuri de gemeni: identici sau asemanatori.

Gemenii identici se formeaza atunci cand un singur ovul este fertilizat de spermatozoizi diferiti. La putin timp dupa fertilizare, ovulul se divide in doua jumatati identice din punct de vedere genetic. Gemenii identici vor avea intotdeauna acelasi sex, aceeasi grupa sangvina, aceeasi culoare a parului si a ochilor. Au 100% acelasi material genetic, si sunt, in realitate, clone naturale si unul imaginea celuilalt in oglinda . In jur de 70% din gemenii identici au propriul sac amniotic, dar impart placenta. Restul de 30% au propria placenta si propriul sac amniotic.

Se pare ca nasterea gemenilor identici este legata exclusiv de motive genetice, acest lucru fiind sustinut si de faptul ca numarul acestor nasteri s-a mentinut in general constant in toata lumea.

Gemenii asemanatori - fraternali, pot fi de acelasi sex sau de sex diferit. Impart pe jumatate materialul genetic, si nu sunt cu mult mai asemanatori sau mai diferiti decat orice alti doi frati. Gemenii fraternali vor avea intotdeauna propriul sac amniotic si propria placenta. Placentele se pot lipi si pot arata ca o singura placenta, asa ca nu se poate spune intotdeauna cu siguranta daca gemenii vor fi identici sau fraternali, dupa numarul placentelor.

Tendinta de a avea sarcina gemelarai poate fi mostenita si din familia tatalui(ani de zile s-a crezut ca dezvoltarea unei sarcini gemelare este ereditara pe linie materna. Exista dovezi cum ca bunica din partea tatalui ar putea transmite pe cale ereditara nepoatei sale, predispozitia sa genetica de a dezvolta o sarcina gemelara). Exista dovezi care confirma si credinta populara cum ca sarcina gemelara "sare" o generatie. Incidenta sarcinii fraternale este marita de ereditate, varsta, viteza spermatozoizilor si numarul de nasteri anterioare.

Oamenii de stiinta au introdus si notiunea de gemeni "cu corpuri polare". Acestia apar atunci cand ovulul mamei se divide inainte de fertilizare, si fiecare jumatate este insamntata de un spermatozoid diferit. Asa se explica de ce unii gemeni fraternali arata de parca ar fi identici.

Adevaruri despre gemeni

  • Termenul de "gemeni" provine din antichitate
  • In antichitate nasterea gemenilor era interpretata ca un semn divin – de aceea sunt multi zei gemeni, chiar in religii diferite
  • Sanse sa aveti gemeni fraternali: 12 la 1000
  • Sanse sa aveti gemeni identici: 4 la 1000
  • Gemenii sunt mai frecventi la afro-americani si foarte rari la asiatici
  • Femeile care au un frate geaman au o sansa de cinci ori mai mare sa faca la randul lor gemeni
  • Femeilor care au nascut gemeni, le cresc de patru ori sansele sa faca tot gemeni intr-o sarcina ulterioara
  • Mai mult de jumatate din gemeni sunt barbati
  • Dintre gemeni, se pare ca fetele vor ramane mai apropiate pe tot parcursul vietii lor
  • Cand dezvolta tot felul de fobii - cum ar fi frica de inaltime, spatii inchise.. - gemenii raspund adesea in acelasi mod. Daca unul din ei va simti o frica nefondata si inexplicabila, o va simti si celalalt.

Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta