Articole » Cu copilul la psiholog » Ce primeste copilul de la parinti?

Ce primeste copilul de la parinti?

 Am citit zilele trecute pe un forum o discutie care pornea de la ideea ca un copil mosteneste o mare parte din calitatile, viciile, trasaturile si felul de a fi al parintilor.

Daca in ceea ce priveste partea de genetica nu ma bag, am incercat totusi sa ma gandesc la cele doua variante de raspuns in ce priveste caracterul, felul de a fi, comportamentul, calitatile sau defectele copilului si viitorul lui ca adult.

Este el predestinat, adica daca se naste intr-o familie cu anumite trasaturi le va avea si el inevitabil, sau tine mult si de educatie si de mediu in care creste, de atentia la detaliile dezvoltarii lui?

Copilul isi imita parintii, care sunt pentru el primele modele de viata. Copilul ar face orice sa fie iubit si apreciat de parinti. Uneori se opune acestora tocmai pentru a fi bagat in seama de catre ei, pentru a i se da atentia de care are nevoie, pentru a fi ascultat. De asemenea, felul in care parintii se raporteaza la copil, felul in care ii dau incredere in sine, felul in care il valorizeaza va cantari greu in devenirea ulterioara a adultului, a barbatului sau a femeii mature.

Si mai important este felul in care mama si tata se vad pe ei insisi si valorile pe care ei le imbratiseaza constient sau inconstient, valori pe care in mare parte, tot constient sau inconstient, le va adopta si copilul.

Cred deci, ca sunt lucruri pe care putem sa le schimbam in noi insine si in relatia cu copilul. Cred de asemenea, ca un copil nu este neaparat predestinat, decat daca parintii nu au stiut sa invete lectia lor de viata pe care o vor repeta prin copil.

Voi parinti ce credeti despre acest subiect? Care este experienta voastra?

Astept sa impartasim experientele si comentariile voastre pe forum.  

Catalina Hetel, Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta