Articole » Copii 3-6 ani » Comportamentul

Comportamentul

Incepand cu varsta de 3 ani copilul paseste intr-un nou stadiu al personalitatii. El va considera ca parintii lui sunt cei mai minunati si doreste sa semene cu ei cat mai mult. Negativismul si ostilitatea de la 2 ani incep sa se estompeze dupa 3 ani la majoritatea copiilor. Sentimentele fata de parinti sunt prietenesti, calduroase si tandre. Totusi, copiii nu sunt ascultatori tot timpul. Ei sunt personalitati independente cu propriile lor idei. Copii doresc sa-si manifeste personalitatea chiar daca trec uneori peste voia parintilor. Ei se joaca adesea de-a mersul la serviciu, de-a bucataria, de-a ingrijitul copiilor, si se identifica cu parintii prin acest comportament. Acesta este modul in care se formeaza personalitatea lor, idealurile si conceptiile de baza pe care copilul le va avea in viata fata de munca, fata de semenii lui si fata de el insusi.

In cursul acestor ani se face trecerea de la stagiul de bebelus la copilaria propriu-zisa.Acum copiii au o bogata imaginatie,pot avea temeri puternice,adora sa se joace si le plac activitatile fizice in general.Ei incep sa se simta mult mai comfortabil petrecand perioade de timp departe de parinti.Cateodata sunt timizi in a incerca lucruri noi. Bineinteles ca fiecare copilde 3-4 ani este diferit si are propriu stadiu de dezvoltare.Daca esti preocupata de dezvoltarea copilului tau,sau daca nu mai poate face ceva din ceea ce obisnuia sa faca cu ceva timp inainte,este important sa te consulti cu pediatrul sau cu asistenta pediatra a copilului.Daca ceva este in neregula este de ajutor de aflat din vreme.Daca totul este in regula,este bine de stiut ca copilul tau se dezvolta normal in propriul sau stil.

Copilul de trei ani este la inceputul sau de a invata cum sa se impace cu ceilalti din jurul sau.El isi poate controla sentimentele mult mai bine decat la varsta de doi ani,dar totusi este probabil sa mai aiba accese de nervozitate.El incepe sa inteleaga unele abilitati sociale cum ar fi impartitul lucrurilor cu altcineva sau cum sa fie dragut,dar el va incepe sa invete acestea numai intr-un mediu sigur si simtindu-se fericit.

- copilulului de 3 ani ii place sa se joace si sa fie in preajma altor copii.Ei invata ca celelalte persoane sunt reale si au sentimente.Aceasta inseamna ca ei se pot intrista cand cei din jur sunt tristi.

- schimbarea dispozitiei este o indemanare pe care o va invata la aproape 4 ani,dar daca sunt suparati sau ingrrijorati ei nu vor fi capabili sa imparta din jucarii sau lucrurile lor cu altii.

- ei incep sa fie capabili sa astepte pentru scurt timp pentru ceea ce vor cum ar fi:vom merge afara dupa ce mananci de pranz.

- la varsta de 3 ani tipetele si accesele de furie sunt mult mai rare.Ei sunt dornici sa va fie pe plac.Cu ajutorul dumneavoastra ei ar putea fi capabili sa incerce si altceva sau sa astepte pentru cateva minute. Copii inca se pot teme de monstrii,intuneric,animale,etc...

- copilul de 3 ani isi dezvolta simtul umorului,ii place sa rada si repeta frazele sau situatiile caraghioase.

- le place sa aiba de ales,dar se vor descurca mai bine daca alegerea este limitata,cum ar"te poti incalta cu tenesii rosii sau cu cei albastrii.

- inca mai vor papusa(jucaria) preferata,paturica sau alte lucruri preferate atunci cand sunt obositi sau cand nu sunt acasa.

- ei pot avea idei stricte in ceea ce inseamna un "baiat" sau "fata",de ex. fetele poarta haine dragute si baietii sunt precum Superman.

- incep sa isi ia responsabilitati in ceea ce priveste toaleta proprie.

- mai pot avea scapari de urina in timpul zilei si chiar si noaptea.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta