Articole » Editorial » Cum e sa fii mama?

Cum e sa fii mama?

Momentul in care o femeie devine mama este incarcat de sentimente, adesea contrare, trairi afective intense, amintiri ale evenimentelor din propria copilarie, indoieli si foarte multe intrebari. Mamele sunt ingrijorate, speriate, tulburate de fiecare comportament sau reactie a copilului lor atunci cand simt ca ceva “nu e in regula”. Fie ca este vorba despre alimentatie, somn sau joc, despre limbaj sau plans, despre un copil care refuza, care nu comunica, despre diferite intamplari, evenimente, situatii dificile prin care familia trece, mamele sunt primele care simt ca se intampla ceva cu copilul lor. Ele au nevoie de ajutor si imediat dupa nastere sau in primele luni de viata ale bebelusului si in urmatoarele perioade pe care cel mic le parcurge.

O multime de intrebari despre dezvoltarea lui fizica si psihologica, despre relatia mama-copil si despre ele-insele ca femei si ca mame framanta toata perioada in care copilul este mic.

De asemenea sunt foarte importante comparatiile pe care tanara mama le face intre copilul ei si alti copii, intre copilul ei si ea insasi cand era mica, intre ea ca mama si propria ei mama sau alte femei.

O parte dintre aceste ganduri, intrebari si framantari sunt constiente, de altele insa nu ajungem sa ne dam seama. Atunci mamele se simt cuprinse de teama, disperare, tristete fara sa stie din ce cauza. Alteori au impresia ca nu sunt “mame bune”, se invinovatesc excesiv, devin perfectioniste, nemultumite din orice, ajung sa ceara copilului mai mult decat poate, sa-l certe si sa-l pedepseasca cand nu e cazul sau, dimpotriva, sa fie prea indulgente.

Pentru a gasi o solutie pentru fiecare situatie problematica, mamele se bazeaza fie pe sfaturile rudelor, fie pe carti, reviste, site-uri, fie pe propria intuitie. Altele aleg varianta de a cauta si comunica cu alte mamici aflate in situatii asemanatoare. De multe ori, mama reuseste sa primeasca ajutor si gaseste o cale de iesire din impas. Alteori, problema nu-si gaseste rezolvare, ba chiar se agraveaza.

Adesea apar după naştere stări depresive, anxioase, temeri nejustificate şi chiar fobii. De asemenea, unele femei se confruntă cu sentimentul inutilităţii, tind să-şi supraprotejeze bebeluşul sau se simt vinovate că nu se descurcă aşa cum “trebuie”           

Mai ales la primul copil, multe dintre ele se simt depăşite de situaţie, incapabile să facă faţă, să-şi îngrijească bine copilul. Orice mică problemă poate lua în mintea lor proporţiile unei catastrofe, plânsul şi disperarea, oboseala şi starea de tensiune apărând foarte des. De multe ori mamele cer ajutor pentru copilul lor, mai ales legat de probleme de alimentaţie şi somn, hiperactivitate, agitaţie sau lentoare şi întârziere psiho-motorie, dificultăţi de adaptare, de comunicare şi relaţionare, probleme de limbaj, agresivitate sau auto-agresivitate.

In acest sens, Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie invita mamicile cu copii mici (0 - 5 ani) sa participe la “Grupul de suport si comunicare pentru mame cu copii mici”, din cadrul proiectului “Cum e sa fii mama”. Intalnirile de grup vor avea loc la sediul nostru din Bucuresti, str. Nicolae Filipescu nr. 61 (zona Scala), incepand cu data de 10 octombrie, orele 10 - 12. Costul este de 35 RON.

Programări:  tel: 317.40.43, 0729.752.145 sau mail: centrupsihologie@gmail.com   In cadrul grupului, se urmareste:

·        Exprimarea în cuvinte a propriilor temeri, dorinţe, planuri, speranţe legate de ce înseamna a fi mamă, legate de propriul copil şi de modul în care mama îl percepe şi îl simte;

·        Amintirea propriilor trăiri şi nevoi din copilărie;

·        Apropierea de starea bebeluşului şi a copilului mic, si invatarea intelegerii si descufrarii sensului reacţiilor lui;

·        Renunţarea la idei preconcepute în privinţa creşterii copiilor, la tiparele folosite în educaţie;

·        Descoperirea de noi modalităţi de comunicare şi relaţionare cu propriul copil şi cu ceilalţi membrii ai familiei.  In cadrul proiectului “Cum e să fii mamă?”, Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie oferă servicii de consiliere psihologică şi psihoterapie:

  • de grup
  • în diadă mamă-copil (atunci cand mama simte ca cel mic are o problema, ca nu se dezvolta in ritmul normal, ca nu poate comunica cu el, ca n-o asculta, ca n-o intelege etc)
  • individual pentru mamă (cand mama constientizeaza ca problemele sunt ale ei si decide sa ceara ajutor pentru ea insasi pentru diferite stari, trairi, situatii traumatice prin care a trecut, conflicte, simptome)

Cand ajung mamele la psiholog?

·        Cand simt ca “ceva nu este in regula” cu copilul lor din punct de vedere al dezvoltarii psihice;

·        Cand exista probleme de comunicare cu copilul sau in familie;

·        Cand medicul le recomanda consiliere psihologica sau psihoterapie in legatura cu o problema a copilului lor;

·        Cand ele insele se simt deprimate, stresate, cand par sa se afle intr-un “cerc vicios”, intr-o situatie incerta, ambigua, lipsita de perspective;

·        Cand relatia cu partenerul este dificila si mama se simte coplesita, lipsita de sprijin, neinteleasa.

Catalina Hetel


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta