Articole » Dantura copiilor » Cum ingrijim dantura copiilor

Cum ingrijim dantura copiilor

Fiecare om se confrunta pe parcursul vieţii cu o serie de probleme de sănătate de care, atunci când devine părinte, doreşte ca urmaşii săi să fie feriţi. În mintea fiecărui părinte se naşte în mod firesc întrebarea : „Ce pot face pentru a-mi feri copilul de suferinţele prin care am trecut eu ?”. Astăzi avem posibilitatea de a preveni o serie de boli printre care se numără şi bolile dentare şi orale.

Prevenirea îmbolnăvirilor orale are ca avantaje un zâmbet frumos, absenţa suferinţei, scutirea de eforturile materiale şi de timp cerute de către tratament.

Prevenirea bolilor orale poate fi începută încă dinainte de perioada sarcinii, caz în care ea va fi benefică atât pentru copil cât şi pentru mamă. Prevenţia va continua pe perioada de srcină şi apoi toată viaţa, de ea ocupându-se în copilărie părinţii şi, de la o anumită vârstă, copilul însuşi, desigur sub îndrumarea permanentă a medicului dentist.

Ideal ar fi ca viitoarea mamă să se preocupe de sănătatea copilului încă dinainte de a rămâne gravidă, făcându-şi un set de analize pentru a depista şi trata eventuale boli nedescoperite încă. Cel mai bine este ca tratamentele dentare să se efectueze înainte de a apărea sarcina deoarece în timpul sarcinii unele tratamente sunt contraindicate sau se efectuează cu mare dificultate iar după naştere mama este de multe ori prea ocupată pentru a putea merge la tratament. În plus, o mamă fără boli dentare şi cu o igienă corectă va avea un număr redus de microbi (bacterii) în gură. Acest fapt este deosebit de important pentru copil deoarece în prima parte a vieţii cel mai apropiat contact al copilului va fi cu mama, de la care va primi inevitabil un număr de microbi.

Pe întreaga periodă a sarcinii mama trebuie să aibă grijă de propria sănătate deoarece în acest mod protejază şi copilul. O categorie aparte de boli pe care le poate dezvolta copilul la nivelul cavităţii orale (gura) sunt tulburările de creştere apărute în viaţa intrauterină care se numesc malformaţii congenitale. Copiii cu malformaţii congenitale orale pot prezenta modificări de formă, de volum şi de funcţionare la nivelul diferitelor structuri care formează gura (de ex. buza de iepure sau gura de lup). Pentru a preveni apariţia acestor malformaţii este bine ca viitoarea mamă să respecte următoarele recomandări:

    • să se alimenteze corect şi echilibrat
    • să evite substanţele toxice
    • să nu se expună la radiaţii
    • să nu consume alcool, tutun, droguri şi medicamente
    • să nu intre în aglomeraţii pentru a evita bolile transmise prin aer

În perioada sarcinii şi mama se poate confrunta cu anumite boli specifice. Un exemplu este gingivita de sarcină. Aceasta este o boală care se manifestă prin mărirea gingiilor şi sângerarea lor la cele mai mici atingeri. Ea se instalează pe parcursul sarcinii şi progresează până în luna a 9 a, când începe să se remită. După naştere remisiunea continuă dar în unele cazuri vindecarea nu este completă iar tânăra mamă va prezenta o gingivită cronică simplă. Pentru a preveni instalarea sau dezvoltarea necontrolată a acestei gingivite de sarcină, gravida trebuie să practice o igienă orală foarte atentă, să-şi perie dinţii de două, chiar de trei ori pe zi, să-şi perie şi limba şi să utilizeze ape de gură cu substanţe antimicrobiene. De asemenea este bine să folosească zilnic şi aţa dentară (dental-floss). Dacă totuşi gingivita de sarcină se instalează, se recomandă consultul medical la finalul căruia gravida trebuie să ştie cu exactitate cum să-şi perie dinţii, cu ce priuţă, cu ce pastă, cu ce apă de gură să clătească, cum să folosească dental-floss-ul etc

Dr. Adrian Tandara


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta