Articole » Cu copilul la psiholog » Despre rusine

Despre rusine

Despre rusinea copilului 

Foarte des apare cuvantul “rusine” atunci cand cineva vorbeste direct cu un copil mic. E rusine sa tipi, e rusine sa lovesti, e rusine sa arunci jucaria, e rusine sa faci pe tine.

De fapt ce inseamna asta, decat ca bietul copil nu mai intelege nimic si ca tot ce ii vine sa faca este ceva rusinos, care nu face placere adultilor si care ar trebui sa il faca sa se simta vinovat. In fond, pentru ce se simte copilul vinovat, ca face ceva ce “ii vine”, ceva ce el vede ca “natural”.

De ce ar trebui sa iti fie rusine ca tipi, ca arunci o jucarie sau chiar ca faci pe tine, atata timp cat esti inca un copil mic. Daca il intrebi pe parinte nici el nu va sti sa iti raspunda la intrebarea logica, de fapt unde e vinovatia copilului. Iti va raspunde doar ca sunt comportamente pe care parintele vrea sa le corecteze si atunci apeleaza la calea cea mai simpla a apelului la sentimentul de vinovatie al copilului si la trezirea in copil a unui sentiment nou, de jena, care il va face sa nu repete comportamentul. In fond, ca parinte e mult mai simplu asa decat sa incepi sa explicit unui copil de un an de ce nu ar trebui sa arunce cu jucariile dupa oameni si de ce ar trebui sa foloseasca olita.

Problematic va fi momentul in care copilul va creste, iar parintele va spune “ nu stiu ce sa mai fac, e atat de timid si de rusinos, nu are curaj deloc”. De fapt copilul nu a facut decat sa interiorizeze spusele parintelui si sa ii fie rusine de orice manifestare care ar putea sa nu fie in accord cu dorinta “oamenilor mari”, sa ii fie rusine sa greseasca, sa fie el insusi, sa fie creativ si autonom.

Daca vrem sa corectam un anumit comportament, calea cea mai buna ar putea fi explicatia, modelul personal (copilul fiind mandru ori de cate ori reuseste sa faca ceva “ca mama” sau “ca tata”) si uneori chiar pedeapsa, dar nu apelul la un sentiment de jena sau de rusine.  

Catalina Hetel, Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta