Articole » Copilul sugar » Diversificarea alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului

Conform recomandărilor OMS/UNICEF, laptele matern asigură pe deplin necesităţile copilului în substanţe nutritive cel puţin în primele 6 luni de viaţă. El de asemenea, substituie şi cantitatea de apa necesară copilului pană la acestă varstă. Cu alte cuvinte, pană la introducerea primului adaos in alimentaţie, micuţul nu are nevoie de lichide suplimentare (cum ar fi apa sau ceauil).

Aparatul digestiv în primele 4-6 luni de viaţă (uneori şi pană la un an) nu este inca capabil sa prelucreze alte feluri de mancare decat laptele matern, care reprezintă alimentul ideal pentru o bună creştere şi dezvoltare a copilului. În componeţa lui intră următoarele  substanţe indispensabile pentru aceasta: vitamine, glucoză, proteine, grăsimi, oligominerale, apă, substanţe protectoare, fermenţi. Alăptării la san îi aparţine  avantajul stabilirii şi formării unei legături emoţionale stranse între mamă şi copil.

După cum spuneam, dacă copilul este alimentat natural (la san), el nu are nevoie de  adaosuri alimentare pană la varsta de 6 luni. Dacă acesta creşte bine în greutate, iar mama nu se simte obosită, alimentaţia exclusiv la san poate continua şi pană la un an. Mai mult ca atat, laptele de mamă asociat cu mancare adăugătoare e bine să fie dat pană la 1.5-2 ani.

Primul adaos in alimentaţia copilului va fi sub formă de suc sau piure de fructe. Apoi vor urma piureurile de legume (morcovi, varză, cartofi, sveclă, dovlecei) şi terciurile cu lapte (ovăs, hrişcă, orez, porumb). Mai tarziu se va putea da paîne, gălbenuş de ou, produse lactate acide (iaurt, lapte-acru), peşte, carne de curcă, găină, viţel.

Sucurile destinate copilului trebuie sa fie proaspăt stoarse şi să nu conţină conservanţi. Puteţi începe cu sucul de mere, morcovi, pere, apoi sa continuaţi cu cele de caise, struguri, dovleac. Sunt foarte preţioase sucurile din pomuşoare de pădure. Cand micuţul se va obişnui cu ele, veti continua sa-i mai diversificaţi alimentaţia cu pulpă sau piure de fructe proaspete cum ar fi merele, bananele, perele. La început, sucurile pot fi diluate cu puţină apa fiartă pentru a le face mai  usor tolerabile de către intestinul şi pancreasul copilului.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta