Articole » Sarcina » Ecografia

Ecografia

Ce este ecografia?

Ecografia este o procedura ce poate fi utilizata pentru evaluarea fatului, placentei si lichidului amniotic in timpul sarcinii. Se executa cu un instrument numit echograf care are la baza principiului ecoului. Aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate formeaza imagini alb-negru pe un ecran, similar cu acela al unui aparat de radiografie.

Scopul ecografiei

  • in caz de risc

Daca femeia sangereaza la inceputul sarcinii (6-12 saptamini), ecografia poate detecta miscarile fatului. Daca nu exista nici un semn de miscare, ar putea indica o pierdere de sarcina. Echografia poate de asemenea identifica chisturile ovariene si sarcinile ectopice, cauza a durerilor pelviene la inceputul sarcinii.

Obtinerea de mostre din vilozitatile chorionice este o procedura care poate fi realizata la unele femei in saptaminile 9-11 de sarcina pentru a determina daca fetusul are defecte la nastere. In aceste cazuri, echografia poate ajuta la determinarea locului de pe placenta de unde poate fi obtinuta o mostra de tesut.

Unele femei se supun unei amniocenteza la aproximativ 11-18 saptamini de sarcina cu scopul de a se detecta defecte genetice. Din nou echografia este de ajutor pentru medic in identificarea fluidului amniotic precum si pozitia placentei si fetusului.

Daca mama a avut un copil anterior cu un defect la nastere, cum ar fi: anencefalie, spina bifida sau hidrocefalie, echografia realizata intre saptaminile 14-25 de sarcina poate detecta aceste anormalitati. In cazul sarcinilor riscante, unde medicul ar fi nevoit sa provoace travaliul sau sa faca o cezariana, o echografie realizata intre saptaminile 16-25 ale sarcinii da posibilitatea medicului sa masoare capul fetusului si sa calculeze cat de inaintata e sarcina si data probabila a nasterii. Echografia la 16-25 saptamini poate detecta de asemenea daca mama va avea gemeni, in mod special daca fatul pare prea mare sau exista o antecedente in materie de gemeni in familie.

  • in mod normal

Echografiile sunt in mod normal facute catre sfirsitul sarcinii (saptaminile 32-40) pentru sarcinile cu risc mare. Aceasta pentru a monitoriza miscarile fetale, respiratia si a verifica volumul de lichid amniotic.

Cum se face ecografia

Ecografia este o procedura nedureroasa. Medicul va va cere eventual sa consumati in avans multe lichide, astfel ca procedura sa poata fi realizata cu vezica urinara plina. Aceasta permite medicului sa obtina o imagine mai clara. Este o procedura nedureroasa cu exceptia disconfortului unei vezici urinare pline.

In cadrul tehnicii abdominale, medicul acopera abdomenul femeii cu apa minerala sau gel si plimba sonda exploratoare deasupra acestuia. Uneori o examinare vaginala poate fi efectuata la inceputul sarcinii, aceasta presupunind insertia unei sonde vaginale. Trupul femeii este expus la ultrasunete pentru o fractiune de secunda. Nu se cunosc efecte negative ale acestei proceduri.

Cit dureaza ecografia?

Examenul propriu-zis dureaza in medie intre 20 si 30 de minute, dar poate sa dureze uneori si o ora. Examenul nu necesita o pregatire prealabila speciala. Este recomandabil ca inainte cu 8 zile de examen sa se renunte la cremele aplicate pe abdomen si, in special, la cele impotriva vergeturilor. Examenul se face cu ajutorul a doua sonde: una intravaginala si cealalta suprapubiana. Pe abdomen se aplica un gel care permite o mai buna conducere a semnalului ultrasonic care constituie principiul pe baza caruia functioneaza ecografia.

Ecografia ca amintire

Uneori viitoarele mamici promesc si un print al unor imagini - acestea fiind si primele poze ale copilului. Alte centre de ecografie - inregistreaza pe o caseta video primele miscari si zbenguieli are copilasului ce urmeaza sa se nasca.

 

Cit costa un examen echografic?
Femeile insarcinate beneficiaza de examene ecografice gratuite, adica suportate integral din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate numai daca se interneaza intr-o sectie de obstetrica-ginecologie.

----------------- O stire de de pe canalul de stiri CNN (Dec. 2005) ------------------------

Copiii pot auzi, înainte de nastere, ecografiile pe care le fac mamele

Copiii pot auzi, înainte de nastere, ecografiile pe care le fac mamele lor, afirma cercetatorii americani, care precizeaza ca în aceste cazuri micutii aud un zgomot asemanator cu cel pe care îl recepteaza un adult atunci un tren cînd intra într-o gara, se arata într-un studiu aparut în revista New Scientist.

Cercetatorii precizeaza ca o examinare cu ultrasunete nu are absolut nici un efect negativ asupra copilului.

Pentru un adult ultrasunetele au o frecventa prea mare pentru a fi percepute de ureche. Însa tehnica ecografiei provoaca vibratii secundare în interiorul uterului. Aparatura care produce ultrasunetele foloseste pulsuri de sunete, pentru ca un flux continuu ar putea încalzi prea mult tesuturile examinate. Acest "puls" produce un efect de clopot în interiorul uterului, unde sunetul poate ajunge si la o suta de decibeli.

Autoriii studiului subliniaza ca medicii ar trebui sa aiba grija sa nu îndrepte sonda ecografului direct spre urechea fetusului (caz în care sunetul perceput ajunge la intensitatea maxima) decît daca exista un motiv de a suspecta anomalii faciale sau craniene.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta