Articole » Preconceptia » Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro

Ce inseamna FIV?

FIV face parte, de fapt, dintr-un capitol mai mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie. Fertilizarea nu intervine in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii.

FIV, ultima solutie

Cu toate ca pretul total pentru o fertilizare este destul de mare, tot mai multe cupluri din Romania recurg la reproducerea asistata. Foarte important este de stiut motivul pentru care femeile ajung sa apeleze la conceptia in vitro.

Atunci cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila. De obicei femeile care recurg la FIV sunt cele cu o sterilitate indelungata sau cele care au suferit sau sufera de unele boli severe ale aparatului genital. In aceste conditii se ajunge la asa zisa mama purtatoare. Ferilizarea in vitro este utilizata in general la cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa un an de incercari sau care au una sau mai multe din urmatoarele probleme:

  1. tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene. Femeile carora li s-au legat trompele cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie
  2. Infertilitate masculina severa (cantitate mica de spermatozoizi produsi sau o motilitate scazuta a acestora)
  3. Procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori
  4. Femei cu varsta avansata (peste 38 de ani)
  5. Cantitatea si calitatea slaba a ovulelor. Aceasta problema se poate rezolva prin FIV sau FIV folosind ovulele donate de o alta femeie.
  6. Endometrioza severa

Intrebari frecvente legate de FIV

Cat dureaza prelevarea ovulului?

Operatiunea de prelevare a ovulului este o procedura destul de rapida. Din pacate, durata este functie de numarul de foliculi prezenti. De asemenea, accesibilitatea ovarelor (cat de usor se ajunge la ele utilizand o sonda cu ultrasunete) va influenta si ea durata procedurii. In timpul utilizarii sondei, acestea au tendinta de a se misca de colo colo. Timpul mediu de recoltare este de 20-30 minute.

Este operatia de recoltare dureroasa?

Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie, astfel incat pacienta este anesteziata pe toata durata procedurii.

Prelevarea ovulelor poate sa dauneze ovarelor?

Cu siguranta, nu. Exista multe femei care au fost supuse in mai multe randuri acestei proceduri. Faptul ca au raspuns la stimularea ovariana de fiecare data (au produs deci ovule) demonstreaza ca ovarele lor se aflau in perfecta stare dupa procedurile de recoltare.

Poate sa apara sangerarea dupa procedura?

Sangerarea vaginala poate sa apara dupa terminarea procedurii. De obicei, aceasta sangerare apare datorita intepaturilor care de fac in peretele vaginal. Cantitatea de sange este mica si tine putin. Aceasta sangerare seamana cu cea produsa in urma unei proceduri de recoltare a sangelui din vena.

Este normal sa fie prelevat cate un ovul din fiecare folicul?

Nu neaparat. Se preleveaza numai ovulele mature din foliculii ovarieni.

Este dureroasa procedura de implantare a embrionului?

Transferul embrionului nu necesita anestezie. Nu este dureroasa, se efectueaza cu un aparat special.

Dupa procedura este recomandabil sa stai in pat?

Nu este neaparat necesar. In mod normal, embrionul inoata liber in cavitatea endometriala un numar de zile dupa implant; asa se petrec lucrurile si dupa FIV. Activitatile zilnice obisnuite nu sunt contraindicate.

Care este numarul mediu de embrioni implantati?

Decizia se ia tinand cont de varsta pacientei si de dorinta acesteia. Ca o regula generala, se implanteaza 3 embrioni femeilor sub 35 de ani si mai mult de 4 celor cu varsta peste 35 ani. Daca embrionii sunt de buna calitate, unele cupluri prefera sa fie transferati numai 2 din acestia.

 

Care sut sansele de a naste gemeni?

Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5% iar a cvadrupletilor este sub 1%.

Ce se poate face pentru a creste calitatea embrionilor?

Nimic. Un embrion este de slaba calitate din motive genetice.

Ce se intampla cu embrionii care nu au fost implantati?

Embrionii care nu s-au folosit se pastreaza intr-un congelator, pe o perioada nelimitata, congelarea facandu-se la o zi dupa obtinerea lor. Se pastreaza numai acei embrioni care sunt normali si care prezinta o diviziune celulara normala. Embrionii se decongeleaza si se folosesc cand tratamentul a esuat.

Exista multe tehnici disponibile in ajutorul fertilitatii si sarcinii. Fertilizarea in vitro si transferul embrionar sunt folosite frecvent, dar au existat ingrijorari privind sanatatea copiilor nascuti dupa crioconservare ca embrioni. Ulla-Brit Wennerholm si colegii au comparat copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni cu cei nascuti prin fertilizare in vitro cu embrioni proaspeti sau dupa o sarcina spontana. Cresterea a fost similara la toti copiii. Frecventa afectiunilor uzuale nu a diferit intre grupuri si nici nu a existat o crestere a malformatiilor majore. Cercetatorii au concluzionat ca copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni se dezvolta si cresc normal pana la varsta de 18 luni.

Cat de curand dupa FIV paote fi facut un test de sarcina?

Atata timp cat se foloseste hormonul hCG pentru maturizarea ovulului , un test de sarcina (care masoara nivelul de hormon hCG din urina sau din sange) va fi pozitiv cateva zile dupa implantare. Unele femei metabolizeaza mai repede hormonul, altele in mai mult de 9 zile. Simultan, daca s-a instalat starea de graviditate organismul incepe sa secrete hCG dupa 1-2 zile . Tineti minte, un test de sarcina este relevant dupa 12-14 zile de la implantarea ovulului.

In urma acestei proceduri, riscul aparitiei malformatiilor congenitale este crescut?

Nu exista o crestere a riscului malformatiilor congenitale in urma FIV. Specia umana are o rata de aparitie a malformatiilor congenitale de aproximativ 2%.Aceasta rata este la fel cu cea raportata in urma procedurii FIV. Conform unor studii recente, se pare ca riscul aparitiei malformatiilor este mai mic in cazul inducerii graviditatii prin FIV(aproximativ 1%).

Cat trebuie asteptat in cazul in care FIV-ul esueaza pentru a incerca din nou?

Se recomanda o pauza de cel putin un ciclu menstrual inainte de a fi supusa unei noi proceduri FIV.

Numarul de proceduri FIV pentru un cuplu este limitat?

Exista multe cupluri care au incercat de doua sau chiar trei ori. Un numar mai mare inseamna extenuare, chiar instalarea unei psihoze ca urmare a nereusitei.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta