Articole » Copiii adolescenti » Ghidul adolescentului

Ghidul adolescentului

Pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copilarie spre maturitate. Este marcata de mari modificari fizice, cea mai importanta fiind maturitatea din punct de vedere sexual a baietilor si fetelor, care face posibila reproducerea.

Pubertatea incepe la orice virsta cuprinsa intre aproximativ 11-16 ani, media fiind de 13 ani. De obicei, la fete incepe cu un an mai devreme decit la baieti. Fetele se nasc cu sisteme osoase si nervoase ceva mai mature si aceasta dezvoltare continua treptat in timpul copilariei. In ultimii 150 de ani in tarile dezvoltate copiii ajung la pubertate la o virsta din ce in ce mai mica.

Dupa pubertate urmeaza adolescenta cind au loc alte modificari fizice. Totusi mai importante sint schimbarile emotionale de dispozitie si comportament. La pubertate majoritatea copiilor intra in relatii cu altii de acelasi sex.

Pe masura ce ajung la adolescenta devin tot mai interesati sau nu mai sint atit de timizi sau intoleranti cu cei de sex opus. Pentru multi tineri anii dintre copilarie si maturitate pot fi o perioada de zbucium emotional dar si o perioada de dezvoltare emotionala. Aceasta perioada cunoscuta ca adolescenta dureaza 7-8 ani:

  • Adolescenta timpurie: aparitia pubertatii, virsta fetelor 8-12 ani; virsta baietilor10-14 ani.
  • Adolescenta mijlocie: virsta fetelor: 13-16 ani; virsta baietilor: 14-17 ani.
  • Adolescenta tirzie: virsta fetelor: peste 16 ani; virsa baietilor: peste 17 ani.

Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta