Articole » Copii 2-3 ani » Hrana copilului

Hrana copilului

Pentru copiii de 2-3 ani cantitatea de alimente consumate va asigura aportul de proteine cu valoarea biologica mare prin consumul de alimente de origine animala cum sunt: laptele (500-600 ml/zi), brânzeturile (15 g/zi), ouale (câte 1 ou la 2-3 zile, pâna la un ou pe zi), carnea de pasare, de vita, pestele, ficatul, creierul (30-45 g zilnic). La început alimentele se dau trecute prin masina de tocat, apoi taiate în bucatele mici. Proteinele vegetale se vor asigura din pâine si alte derivate de cereale. Legumele uscate (fasolea, mazarea, lintea) se pot da dupa vârsta de 2 ani sub forma de supe, piureuri.

Grasimile animale vor fi servite sub forma de galbenus de ou, unt, smântâna, frisca, iar din cele vegetale se va folosi uleiul de soia, de porumb, de floarea-soarelui în cantitati mici. La aceasta vârsta frageda nu se permite slanina, untura si seul.

Necesarul de glucide va fi asigurat prin consumul de fructe, legume, pâine, fainoase (gris, orez, taitei, fidea, pesmeti), zahar si alte dulciuri concentrate (miere, dulceata, gemuri, peltea). Pâinea se va da în cantitatea de 70 g/zi, fainoasele - 40 g/zi. Legumele (morcov, sfecla, cartofi, dovleac, dovlecei, conopida, rosii) se vor da în cantitatea de 300 g/zi, iar fructele - 150 g/zi. Pâna la vârsta de 2 ani vor prevala bucatele sub forma de pireuri, supe sau de sucuri de legume proaspete. Dupa aceasta vârsta se trece la salate de legume crude, taiate marunt, drese cu ulei si suc de lamâie. Din fructele proaspete se pot pregati sucuri, compoturi, piureuri. Zaharul si dulciurile concentrate (30-35 g/zi) se vor adauga în diferite preparate (prajituri, taitei cu lapte, creme de lapte si ou). Nu se va face abuz de produse zaharoase (acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare).

Se vor respecta orele de servire a mesei pentru formarea reflexelor secretorii digestive. Copilul trebuie învatat sa mestece bine hrana înainte de a o înghiti. Este bine sa evitati consumul apei si a altor lichide în timpul mesei. Acestea vor fi date la sfârsitul mesei sau între mese.

Copilul va fi învatat sa manânce singur la masa. în timpul mesei se va evita sa i se faca observatii sau sa i se propuna diverse distractii care micsoreaza reflexele digestive.

Copilul se va alimenta de 5 ori pe zi.

Se vor evta cat mai mult cu putinta alimentele prea picante sau sarate, mezelurile si conservele de carne sau peste, cafeaua naturala, ciupercile, pâinea neagra, alimentele prea grase, prajite si carnea de porc.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta