Articole » Copilul la nastere » Malformatii congenitale

Malformatii congenitale

Despre malformatii

Malformatiile congenitale sunt abateri de la dezvoltarea embrionara normala, fiind caracterizate prin alterarea morfologiei si functiei unui organ, sistem de organe sau a corpului în întregime. Malformatiile congenitale pot fi intalnite la nastere sau dupa nastere.
In determinismul malformatiilor congenitale, factorii teratogeni, genetici si de mediu, pot actiona independent, dar în cea m,ai mare masura exercita actiuni conjugate.
Malformatiile congenitale au caracter universal. Ele se intalnesc la toate organismele pluricelulare atat in lumea animala, cat si în cea vegetala, asupra carora actioneaza factorii teratogeni.

La om, multa vreme, malformatiile congenitale au fost considerate drept minuni ale naturii sau greseli ale femeii în cursul gestatiei.
In mod curent este folosita în acest cadru si notiunea de ANOMALIE CONGENITALA care reparezinta o abatere de la dezvoltarea embrionara normala, care nu afecteaza semnificativ functia unui organ. Ea se refera, de regula, la defecte de un grad mai redus decat malformatia. Mutatiile genice sunt considerate si ele anomalii produse în molecula de ADN, cu urmari in dezvoltare sau indiferente.

Este necesar de metionat totodata ca cele mai complexe si grave malformatii congenitale sunt MONSTRII, majoritatea lor fiind neviabili la nastere. Ei prezinta conformatii si structuri vicioase diferite de cele intalnite în mod obisnuit în cadrul speciei umane.

FRECVENTA MALFORMATIILOR.
La nastere, frecventa medie a malformatiilor este de 2-3% din totalitatea nasterilor. Aceste valori difera insa in functie de tari si gradul lor de dezvoltare, regiuni geografice, rasa, etc. intrucat unele tipuri de malformatii se manifesta la cativa ani de la nastere, cum ar fi cele însotite de surditate, intarzieri mintale, manisme etc., cifrele cele mai crescute ajung pana la 7,5-8%.

In prezent, in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se contureaza tendinta depistarii lor precoce pe plan international si crearea unor Banci de date si supravegherea malformatiilor congenitale.

O clasificare cuprinzatoare a malformatiilor nu s-a putut realiza din cauza variabilitatii lor mari, desi au existat multe încercari în acest sens. Unele dintre ele intereseaza forma si structura, altele cresterea, numarul, pozitia organelor, întinderea, gradul de complexitate etc.

În teratologia generala, una din clasificari tine seama îndeosebi de mecanismul general de producere al malformatiilor, raportate la dezvoltarea embrionara normala.

Factorii care cauzeaza malformatiile au fost împartiti în factori ereditari (endogeni) si factori de mediu (exogeni). Desi se trateaza separat, în geneza celor mai multe malformatii, esentiala este interactiunea dintre acesti factori.

Prevenirea malformatiilor

Suntem cu totii raspunzatori pentru copiii nou-nascuti, pentru sanatatea lor si pentru viata pe care o au înainte. De aceea atragem atentia familiilor din România asupra importantei controalelor medicale înca din primele luni de viata ale fatului. Într-o societate moderna, cu acces larg la informatie si la un sistem medical din ce în ce mai performant, lipsa de educatie a femeilor însarcinate si a familiilor acestora nu mai este justificata.

Problema malformatiilor congenitale afecteaza în egala masura prezentul si viitorul natiunii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul nou-nascutilor si de abandon al copiilor. De asemenea, poate tensiona relatiile familiale, având consecinte negative atât asupra dezvoltarii copiilor cu malformatii, cât si asupra celorlalti membri ai familiei.

Luarea la evidenţă în termeni precoci de sarcină permite depistarea problemelor de sănătate, care prezintă pericol pentru sănătatea mamei şi copilului, atât în timpul sarcinii cît şi în timpul naşterii sau după naştere şi permite luarea deciziilor referitor la conduita ulterioară a sarcinii sau întreruperea ei (după consilierea gravidei). Începerea supravegherii gravidei din primele săptămâni de sarcină permite administrarea cu scop profilactic a pastilelor de fier pentru prevenirea anemiei la gravide şi a Acidului folic pentru prevenirea malformaţiilor la făt.
Consilierea şi informarea gravidei despre comportamentele în timpul sarcinii şi semnele de pericol îi vor permite să ia decizii informate referitor la abandonarea comportamentelor riscante şi adresarea precoce pentru acordarea asistenţei de urgenţă.

Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta