Articole » Cu copilul la psiholog » Mamele perfectioniste si copiii incapatanati

Mamele perfectioniste si copiii incapatanati

Exista printre mamici, femei care au fost obisnuite mereu sa faca lucrurile “ca la carte” si care devin foarte tensionate atunci cand nu reusesc sa impuna copilului propriile reguli.

Tensiunile apar atunci cand mama tine neaparat sa stabileasca o regula rigida pentru masa, somn, olita, joaca fara sa tina cont de personalitatea si de ritmul copilului. Mamele devin nervoase si frustrate atunci cand copilul refuza sa manance, momentele de masa devenind atat pentru parinte cat si pentru copil un adevarat calvar.

In alte cazuri, momentul olitei devine o lupta, mama tinand neaparat ca bebelusul sa invete sa fie curat la varste chiar foarte mici (sub un an). Copilul refuza asa cum este si normal sa manance atunci cand nu ii e foame, sau ceva ce nu ii place si nu reuseste sa faca la olita daca sistemul sau nervos nu este suficient de matur pentru asta. Mama se simte frustrata, simte aceste lucruri ca pe un esec, traieste cu teama si cu furia ca nu reuseste sa controleze lucrurile. Intrebata fiind, mama nu stie exact de ce tine atat de mult la anumite reguli si afirma ca are un copil incapatanat sau cu probleme. In realitate, copilul nu incearca decat sa isi construiasca propria personalitate si sa se afirme pe sine ca individualitate. Chiar daca este mic copilul are propriile pareri si stie sigur cand ceva ii place sau nu.

Asemenea atitudini trezesc insa sentimente de anxietate si de frustrare de ambele parti, transformand relatia cu copilul intr-un raport de forte. Constientizarea de catre mama a propriei rigiditati si incercarea de a-si asculta copilul, de a-l intelege si de a-i cere parerea, ar fi un prim pas in detensionarea relatiei. 

Catalina Hetel - psihoterapeut


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta