Articole » Copilul sugar » Masajul copilului pana la un an

Masajul copilului pana la un an

Articol realizat de: Cornelia Muset, medic-pediatru

Imediat dupa nastere, nou-nascutul pare a fi atat de neajutorat si fragil, incat multor dintre parinti le este teama chiar sa se apropie prea mult de el. De obicei, perioada de adaptare reciproca dureaza in jur de 2-4 saptamani. Daca ve-ti sti, ca inca din primele minute de viata ale micutului trebuie sa-i vorbiti cu voce calda si moale, sa-i laudati fiecare efort de a face o miscare noua si cu fiecare ocazie potrivita sa-l mangaiati pe corp si capsor, atunci aceasta perioada de timp ar deveni multa mai scurta. Adevaratele emotii profunde si fericirea reciproca vor veni anume atunci cand ve-ti reusi sa formati o legatura fizica stransa intre Dumneavoastra si copil. Daca ve-ti incuraja micutul cu blandete si dragoste, acest lucru il va face sa-si revina mai usor dupa munca depusa in timpul nasterii. Copilul isi va manifesta multumirea prin niste grimace dragute care seamana cu zambetul sau o usoara intindere a guritei.

Multi considera, ca masajul se efectueaza doar de catre un specialist in domeniu. In realitate, orice mama poate face un masaj zilnic usor , care este necesar pentru o dezvoltare normala a copilului. Aceste miscari trebuie sa fie intr-atat de moi, incat pielea copilului sa nu se stranga in pliuri. Mai jos va propunem cateva safaturi utile la aceasta tema.

De ce este necesar masajul?

In primele luni de viata, la unii copii se remarca un tonus crescut al muschilor membrelor, iar uneori ei stau involuntar in "poza de embrion"pe care au avut-o in viata intrauterina. Un masaj zilnic ii ajuta copilului sa sa relaxeze, sa se linisteasca, iar miscarile lui sa devina mai coordinate. Mai rar, masajul este destinat tonifierii muschilor slabiti. Mangaierile regulate ale copilului si jocul activ cu acesta vor preveni daparitia unor probleme neurologice si necesitatea de a consulta un medic ortoped.

Ce efecte mai are masajul?

Un masaj efectuat de catre mama are multe avantaje. Printre acestea se numara consolidarea legaturii psiho-afective dintre mama si copil, cunoasterea mai deplina dintre cei doi. Masajul ii ofera mamei mai multa incredere in ingrijirea copilului si are proprietatea de a diminua posibilitatea de dezvoltare a unei depresii dupa nastere. El imbunatateste circulatia sangelui la copil, asigurandu-i o mai buna oxigenare a organelor interne si a creierului, iar ca urmare la aceasta se vor diminua durerile de burtica, se va imbunatati digerarea si fi asigurata o buna dezvoltare a functiilor creierului.

Masajul de dimineata va inviora copilul si-i va crea o buna dispozitie pentru toata ziua. Pe cand masajul calmant de seara ii va asigura un somn linistit si inlaturarea colicilor intestinale.

Cercetatorii americani in domeniu au dovedit, ca micutilor carora li se facea masaj regulat de catre mame, aveau un somn mai bun noaptea si erau activi ziua, in timp ce cei fara masaj deveneau somnolenti ziua si mai vioi seara, impiedicand astfel odihna necesara cat mamelor atat si lor.

Cand se efectueaza masajul?

Cea mai importanta conditie pentru efectuarea unui masaj la copil este buna dispozitie a acestuia. El trebuie sa fie linistit, satul (dar nu cu stomacul plin), si sa accepte fara impotrivire mangierile Dumneavoastra. Daca copilul isi manifesta unele nemultumiri sau incepe sa planga, masajul trebuie interupt temorar.

In cazurile cand observati asimetrii ale spatelui, membrelor sau gatului micutului, este bine sa consultati un medic specialist.

Aici va propunem niste exercitii pe care le puteti efecta singuri in conditii de domiciliu copilului Dumneavoastra.

Masajul pana la varsta de 3 luni este directionat catre relaxarea muschilor incordati ale membrelor, catre stimularea muschilor gatului si spatelui care sustin capul copilului, catre linistirea sistemului nervos. Incepeti miscarile cu mangieri ale copilului. Masasti-i mainutele, piciorusele, burtica si pieptul. Astfel veti linisti copilul si-i ve-ti transmite dragostea si afectiunea Dumneavoastra catre el.

Dupa aceste miscari introductive, copilul nu se va speria daca-l ve-ti intoarce pe burta si-i ve-ti masa spatele. Ba chiar dimpotriva, el va fi dornic sa-l atingeti si se va bucura de asta. Dupa acesta intoarceti-ll cu fata in sus si incepeti sa-i masati usor abdomenul in sensul mersului acului de ceasornic. Apoi puteti sa-l intoarceti pe o parte si pe alta, bucurandu-va impreuna cu el pentru fiecare efort facut. Mai intoarceti-l inca o data pe burta pentru a-l face sa inceapa niste miscari de tarare si sustineti-l prin cuvinte incurajatoare. Terminati exercitiile cu aceleasi mangaieri ca si la inceput, bucurandu-va impreuna de lucrul pe care l-ati reusit.

In jur de 3-4 luni, la exercitiile descrise mai sus adaugati asa numitele miscari pasive ale membrelor. Luati mainutele sau picioarele copilului in manile Dumneavoastra si executati miscari de indoire/dezdoire si imitatI mersul in pozitia culcata a micutului. Daca copilulmanifesta primele incercari de schimbare a pozitiei, ajutati-l fara ezitare.

La 4-6 luni mai asociati miscari active legate de schimbarea pozitiei (din pozitie de sezut in cea culcata cu sustinerea de maini si invers, intoarceri de pe o parte pe alta), imitarea miscarilor de pedalare, de pasire. Nu uitati, ca ritmicitatea miscarilor trebuie insotita de numarare cu voce tare (unu, doi, trei, patru).

La varsta de 6-10 luni la toate cele amintite, se vor aduga exercitii pentru stimularea muschilor mainilor si picioarelor (labele) si coordonarea miscarilor. Acestea sunt exercitiile de rotatie, indoiri/dezdoiri ale membrelor, intoarceri de pe spate pe burta si invers, asezari, imitarea mersului. Executarea acestor miscari trebuie sa fie insotita de instructiuni cum ar fi: aseaza-te, da, ia, tine. Astfel ve-ti asigura nu numai o comunicare reciproca buna, dar si o stimulare a deprinderilor de vorbire ale copilului.

In jur de 10-12 luni se formeaza statul in picioare si mersul. De aceea, adaugati indiorea/dezdiorea membrelor in in pozitie de sezut sau in picioare, ridicarea copilului de pe burta in picioare cu sustinerea lui de maini, ridicarea picioarelor pana la un anumit nivel ales de catre Dumneavoastra (pana la o bagheta sau jucarie), asezari cu sustinerea de maini, aplecari, mers cu sustinere de maini.

Este important sa nu uitati, ca la fiecare apropiere de copil fie pentru a-i schimba scutecul , fie pentru a-l hrani sau scalda, plimba si efectua gimnastica sau masaj, este necesar sa comunicati vioi, prieteneste si intelegator cu el. Doar asa ve-ti contribui la o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a copilului, iar in rezultat aceste eforturi va vor aduce fericirea asteptata.

 


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta