Articole » Dantura copiilor » Periajul dentar la copii

Periajul dentar la copii

Una dintre preocupările permanente ale părinţilor trebuie să fie menţinerea unei stări de igienă bună a copilului. Sănătatea orală (a gurii) este parte integrantă din sănătatea generală a organismului şi din acest motiv menţinerea unei bune igiene orale la copii este esenţială pentru o viaţă sănătoasă.

Mulţi părinţi se întreabă „De la ce vârstă trebuie să-mi spăl copilul pe dinţi ?”, Ce periuţă trebuie să folosesc ?”, Ce pastă de dinţi ?” etc. Am să încerc să răspund la câteva dintre aceste întrebări.

De la naştere şi până erup primii dinţi igiena copilului trebuie întreţinută astfel: se înfăşoară pe un deget o compresă sterilă (se găsesc la farmacie) şi se şterg cu atenţie gingiile copilului, suprafaţa internă a obrajilor, limba, cerul gurii. Acest lucru se face cel puţin o data pe zi, seara înainte de culcare; este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

De când erup primii dinţi trebuie început periajul acestora. Se renunţă la igienizarea cu comprese sterile şi se introduce periuţa de dinţi pe care o va manipula un adult. Există periuţe speciale pentru copii cu filamente mai moi decât cele pentru adulţi. Fără a intenţiona să fac reclamă anumitor produse am să vă dau exemplul periuţelor pentru copii Oral-B care sunt construite pentru diferite vârste:

-         stadiul 1 de la 4-6 la 24 luni,

-         stadiul 2  de la 2 la 4 ani,

-         stadiul 3 de la 5 la 7 ani,

-         stadiul 4 peste 7 ani.

Foarte probabil şi alte firme producătoare au introdus deja pe piaţă la noi în ţară periuţe de dinţi pentru copii fabricate special pentru diferite grupe de vârstă.

Cu ajutorul acestor periuţe, cu blândeţe, atunci când copilul este încă mic, părintele trebuie să cureţe toate suprafeţele dinţilor deja erupţi, precum şi limba.

Periuţa nu se umezeşte cu apă înainte de începerea periajului.

Când copilul este suficient de mare poate să-şi facă singur periajul, desigur sub supravegherea unui adult.

Se recomandă ca juniorul să posede în permanenţă două periuţe, cea nouă utilizându-se seara la culcare iar cealaltă la periajul de dimineaţă. Periuţa va fi curăţată după fiecare utilizare prin expunerea filamentelor unui jet puternic de apă călduţă. Când observăm particule rezistente care nu se desprind prin simpla clătire sub jetul de apă, ne vom folosi de cea de-a doua periuţă a copilului cu care o vom curăţa pe prima,

Periuţa, după folosire şi spălare, va fi păstrată în poziţie verticală în mediu deschis pentru a se putea usca; ea trebuie ţinută la o oarecare distanţă de periuţele celorlalţi membrii ai familiei, pentru a evita eventuale contaminări nedorite cu microbi. Odată cu periuţa vom introduce şi pasta de dinţi în arsenalul nostru de igienizare a gurii copilului. Pentru a preveni eficient apariţia cariilor dentare pasta de dinţi trebuie să conţină fluor. Dacă pentru un adult pastele de dinţi conţin în prezent peste 1000 ppm fluor (părţi per milion), copiilor li se recomandă paste de dinţi ce conţin 500 ppm fluor pentru a preveni eventualele intoxicaţii acute sau cronice cu fluor. În cazul în care copilului i se administrează zilnic şi tablete cu fluor este bine să cereţi sfatul unui medic dentist pentru a afla dacă este în regulă să utilizaţi pastă de dinţi cu fluor pentru periajul copului Dumneavoastră.Pentru un periaj dentar la copiii se utilizează un volum de pastă de dinţi pentru copii de mărimea unui bob de mazăre.
Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta