Articole » Preconceptia » Perioada fertila

Perioada fertila

Fertilitatea este conditionata de prezenta ovulatiei. Ovulatia reprezinta expulzarea unui ovocit matur prin ruperea unui folicul (locul unde se formeaza ovocitul) la nivelul ovarului. Momentul ovulatiei este determinat hormonal. In cadrul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulatia se situeaza la mijlocul acestuia. Foliculul ce a eliminat ovocitul se transforma in corp galben (luteal). Durata pana la o noua menstruatie reprezinta faza luteala si dureaza 14 zile. Ovocitul este captat de trompa uterine si prin patrunderea unui spermatozoid se realizeaza fecundatia, rezultand oul (zigotul). Perioada de viata a unui ovocit este de 24 ore, pe cand spermatozoidul supravietuieste aproximativ 3 zile.

        Ciclurile ovulatorii sunt in general cicluri menstruale regulate.

        Exemplu: daca un ciclu menstrual regulat are o durata de 32 de zile, atunci momentul ovulatiei se situeaza la 32-14 (faza luteala normala) = ziua 18 a ciclului menstrual.

        Teoretic, fertilitatea incepe odata cu instalarea pubertatii si sfarseste la menopauza. Primele cicluri menstruale sunt frecvent anovulatorii, iar in perioada ce precede menopauza se reduc semnificativ ciclurile ovulatorii.

        Rezulta ca perioada de maxima fertilitate in cadrul unui ciclu menstrual este in preajma ovulatiei.

        Perioada optima de procreere se situeaza intre 18  si 30 ani. Dupa 35 de ani creste riscul malformatiilor fetale.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta