Articole » Preconceptia » Pot sa aleg sexul copilului?

Pot sa aleg sexul copilului?

Sexul viitorului copil este stabilit inca din primele sale clipe, adica de la formarea oului (a zigotului) prin fecundare (=sexul genetic). Prin unirea celulei sexuale feminine (ovocit) si a celulei sexuale masculine (spermatozoid) se contopeste si incarcatura lor genetica. Astfel oul mosteneste zestrea acestor doua celule, sexul fiind determinat de cromozomul sexual al spermatozoidului (X sau Y).

        Daca se uneste cromozomul X de la mama cu cromozomul X de la tata, viitorul copil va fi o fetita (XX). Daca se uneste cromozomul X de la mama cu cromozomul Y de la tata, viitorul copilas va fi un baietel (XY).

        Cu ajutorul ecografiei se pot vedea si organele genitale externe ale fatului, astfel incat sexul nou-nascutului nu mai constituie o surpriza la nastere. Ecografic se vad organele genitale incepand cu trimestrul II de sarcina (la fete mai repede decat la baieti).

        Mai exista si o alta metoda prin care se poate stabili sexul genetic. Sunt situatii in care este necesara efectuarea unei punctii a sacului amniotic (amniocenteza) pentru a stabili daca fatul are o anomalie. Lichidul amniotic extras contine celule fetale, care alaturi de alte aspecte cercetate ne poate furniza si sexul fatului.

        Metodele moderne de reproducere umana asistata – de fertilizare in vitro, permit cultivarea in laborator a embrionilor pana la stadiul de cateva celule (8). In aceasta faza se recolteaza o celula si se cerceteaza daca prezinta anomalii. Este asa numitul diagnostic preimplantational. Desigur ca prin aceste tehnici se poate oferi si sexul genetic al embrionului.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta