Articole » Copil nou-nascut » Primele momente ale nou nascutului

Primele momente ale nou nascutului

Articol realizat de: Kristina Uriko, moasa-psiholog;
Traducere din rusa: Nicolai Miliuhin - voluntar al SPFM si Cornelia Muset, medic pediatru

Cum va fi copilul? Pe de o parte, această întrebare şi-o pun toţi părinţii cu nerăbdare, iar, pe de altă parte, cu teamă. Prima întîlnire cu copilul este foarte fragilă şi delicata. E un moment unic.

De obicei, părinţii sunt miraţi atunci cînd isi văd pentru prima data copilul abia născut. În locul unui bebeluş neted cu o piele roza, mamei îi pun pe burtă un copil cu nasul straniu turtit care pare chiar puţin strîmb. Forma capului nu e rotundă, ci neobisnuit de alungita. Pielea nu este atît de roză precum v-aţi imaginat, ci cu o nuanţă puţin albăstruie. Pentru copil naşterea este un proces obositor. Croirea drumului în lume prin strîmtele căi de naştere este problematică pentru el. În acelaşi timp, trecînd prin ele, el primeşte o pregătire importanta pentru o viaţă sinestătătoare în noul mediu. Organismul copilului produce hormonii necesari care il ajută să se adapteze la noua atmosferă. În cele mai multe cazuri, copilul trece prin căile de naştere cu capul în jos (în cazul prezentarii pelviene mai întîi apar fesele). Deoarece căile de naştere sunt înguste, forma capului nou-născutului trebuie să se conformeze lor. Din acest motiv, capul nou-născutului are o formă puţin lunguiată, si nu rotundă, iar năsucul strîmb şi turtit. Aceste mici neajunsuri cosmetice vor dispărea în căteva zile.

Pe pielea copilului, în special in pliuri, poate fi observată o substanţă albă analogică unei creme. Aceasta este o secretie protectoare de la naştere - vernix caseosa. Pielea copiilor născuţi înainte de termen este acoperită cu mai multa vernix caseosa. Ea insa poate lipsi la copiii născuţi la termen sau la cei suprapurtati. Aceasta substanta protejeaza pielea copilului în uter şi în perioada postnatală. Ea nu trebuie înlăturata prin ştergere. Din contra, prin fricţionare usoara ea trebuie imbibata în pielea copilului.

Cordonul ombilical, care asigura în uter transportarea substanţelor nutritive şi a oxigenului către făt, de cele mai dese ori este tăiat după ce inceteaza pulsaţiile. Rugaţi moaşa Dumneavoastră să nu se grăbească să facă acest lucru. După naşterea copilului, cordonul ombilical pulsează 1- 10 minute. În tot acest timp, pe lîngă oxigenul primit direct din respiraţia independentă, copilul mai primeşte suplimentar oxigen şi prin cordonul ombilical de la mama. Uneori, el este sectionat imediat după naştere, dacă starea mamei sau a copilului necesita acest lucru.

Tăierea cordonului ombilical nu produce dureri copilului, deoarece în această regiune lipsesc receptorii nervoşi. Din acest moment organele copilului încep să funcţioneze sinestătător (plămînii, organele de digestie ş.a.).

Cu prima inspiraţie plămînii copilului se umplu cu aer. În primele momente după naştere, respiraţia lui este artificială şi neregulată. Aproximativ după 20 de minute respiraţia devine mai profunda şi mai stabilă.

Mediul ambiant în care nimereşte copilul după naştere se deosebeşte foarte mult de mediul în care el s-a obişnuit să trăiască anterior. În uter era întuneric, linişte şi cald, iar corpul fătului era bine protejat de pereţii uterului. Atunci cînd se naşte copilul se confruntă cu factori necunosuţi pînă acum: lumina, voci şi modificările de temperatură. Organismul copilului trebuie singur să menţină temperatura corpului.

Însă, copilul s-a pregătit pentru viaţa în afara uterului. Copilul nou-născut aude, vede, simte clar atunci cînd este atins şi reacţionează la modificarea poziţiei coprului său. Mirosul şi gustul sînt simţuri bine dezvoltate. Mai întîi de toate, aceasta este o pregătire pentru suptul la sîn, copilul îl va găsi după miros chiar şi în întuneric.

Nu este o normă că atunci cînd copilul se naşte el ţipă tare şi îndelung.
De multe ori, nou-născuţii sînt liniştiţi culcaţi pe burta mamei – ei au nevoie de timp pentru a se adapta. În prima oră după naştere copilul nu doarme şi uşor intră în contact. El stabileşte un contact vizual cu mama şi tatăl, îi priveşte şi analizează cu mult interes. A venit timpul pentru alăptarea la sîn. După o oră „dorinţa” copilului de a comunica slăbeşte şi în majoritatea cazurilor el adoarme strîns. Copilul, ca şi mama lui, a obosit în procesul naşterii.

Pentru stabilirea legăturii între mamă şi copil este foarte important primul contact. Căldura corpului matern, bătăile inimii, mîngîerile şi vocea mamei cunoscuta încă din perioada aflarii în uter calmează copilul şi îl ajută să se obisnuiasca cu lumea înconjurătoare. Aceste momente, de asemenea, contribuie la crearea unei legături emoţionale cu copilul. Între mamă şi copil există o legătură deosebită, care nu dispare niciodată. Această legătură va deveni cu timpul şi mai puternică dacă mama este deschisă şi atentă la semnalele prezentate de copil, iar ea emană dragoste şi grija faţă de copil chiar din primele momente de la naştere.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta