Articole » Copiii adolescenti » Psihologia adolescentului

Psihologia adolescentului

Adolescentul de azi va fi adultul de maine. Psihologii evidentiaza preocuparea adolescentului in construirea noii identitati si arata ca multe dintre problemele experimentate de adolescenti au la origine absenta unei identitati solide. Solutia psihologilor specialisti in problemele adolescentei este de a crea metode sau "spatii" pentru ca tanara persoana sa-si descopere identitatea. Ei sugereaza o amanare a altor preocupari care sa-i creeze adolescentului posibilitatea de a se angaja cu toata fiinta in dificila munca de a-si construi imaginea de sine.
Psihologia de-a lungul timpului nu da insa raspunsuri complete la urmatoarele intrebari: Cum se poate gasi adevarata indentitate? Cum pot fi ajutati adolescentii in construirea unei imagini de sine reale? Cum isi pot stabili adevarata valoare? In sistemul de valori de-a lungul timpului, identitatea este legata doar de noua infatisare fizica, de maturizarea psihologica si de noul statut social.
Ce anume poate da valoare fiintei umane? Multi adolescenti tind sa-si dezvolte imaginea de sine in baza unor aptitudini sau abilitati, prin comparatie cu ceilalti, sau cu o imagine idealizata despre ceea ce ei ar trebui sa fie. Astfel, ei pot ajunge sa se considere lipsiti de valoare, deoarece nu exceleaza in anumite domenii, sau nu pot fi capabili sa stabileasca anumite relatii. Esecurile adolescentului in anumite domenii ale vietii conduc deseori la sentimentul lipsei de valoare. De aici se pot naste conflicte interioare, care pot conduce la dezechilibre psihice si la un comportament deviant. Dovezile in acest sens sunt statisticile in legatura cu delicventa juvenila si suicidul.
Adolescentii care intra in viata de adult fara a fi ajuns sa-si cunoasca adevarata identitate si valoare personala, vor avea probleme cu ei insisi si vor intimpina dificultati de adaptare si integrare in societate.
Este nevoie ca orice om, dar in special adolescentul care se afla, prin specificul varstei, in cautarea propriei sale valori, sa cunoasca adevarul.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta