Articole » Sarcina » Riscuri

Riscuri

Stresul

Avand in permanenta in minte faptul ca orice modificare a starii tale emotionale poate influenta marcant dezvoltarea embrionului, trebuie ca sa iti continui conduita mentala pe care ti-ai impus-o inca din prima luna de sarcina: relaxare si serenitate. Zambeste tot timpul, afiseaza o mina fericita (ai si de ce, vei da nastere unui copil superb), vorbeste neincetat cu copilasul tau (nu-ti fie frica de ridicol, el te intelege, nu uita ca deja activitatea creierului sau poate fi masurata incepand inca din aceasta luna), asculta muzica buna (nu manele, il va agita!), urmareste la televizor numai programe fara violenta, citeste lucruri relaxante si interesante. Incearca sa-i faci pe cei din jurul tau sa inteleaga cat de important este ambientul atat fizic cat mai ales cel mental din jurul tau (sau mai bine zis al vostru, caci sunteti doi de acum incolo), si sa incerce sa va ajute si sa va protejeze (insa nu profitati prea mult de acest rasfat, s-ar putea sa cadeti in extrema cealalta). Daca ati inceput un program de relaxare, concentrare si meditatie bazat pe yoga, tai-chi-chuan sau autosugestie, continuati-l cu orice pret, este absolut benefic pentru dezvoltarea armonioasa a embrionului dumneavoastra.

Avortul spontan

 Ar parea imposibil sa se intample intr-o luna de sarcina atat de avansata, dar avorturile petrecute in aceasta perioada a gestatiei sunt nu numai dramatice dar si destul de comune. Cauzele acestor tipuri de avorturi pot fi genetice (in general trisomii sau monosomii nedetectate in prealabil), o placentatie defectuoasa, infectii castigate in timpul sarcinii care au dus la moartea fatului (rubeola, toxoplasma, etc) sau la declansarea avortului prin ruperea membranelor, traumatisme precum accidentele de masina sau cazaturile. Dar cele mai frecvente avorturi se petrec datorita unor probleme imunologice dintre care cel mai cunoscut este sindromul antifosfolipidic.

Riscuri fetale

Hipotrofie fetala. Examenul echografic poate sa remarce o intarziere de crestere a fatului vis-à-vis de varsta gestationala. Aceasta intarziere poarta numele de hipotrofie fetala. Precum deja am amintit luna trecuta, hipotrofia poate fi simetrica, adica toate elementele anatomice ale fatului sunt crescute armonios dar in intarziere fata de dimensiunile normale varstei de sarcina, sau asimetrica, adica anumite elemente pot sa fie corespunzatoare cu varsta sarcinii iar altele nu, mai degraba in intarziere.

Malformatii fetale. La aceasta varsta a fatului pot fi decelate mai usor si cu mai multa acuratete anumite anomalii de dezvoltare: cardiace, vasculare, renale, ale diafragmului, ale peretelui abdominal, ale sistemului nervos central, ale aparatului genital, etc.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta