Articole » Sarcina » Scorul Apgar

Scorul Apgar

Ce este scorul Apgar

Scorul Apgar este un mod simplu si eficient de a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca are nevoie imediata de tratament sau ajutor.

Desi suna infricosator - in realitate nu este. Metoda este rapida, nu implica nici o durere si nu in ultimul rind, confera noilor parinti re-asigurarea ca totul este in regula cu nou lor nascut.

In urma testului Apgar, majoriiatea noilor nascuti sint declarati perfect sanatori – si daca totusi noul dvs nascut are nevoie de ajutor – este mult mai bine sa il primeasca cit mai curind posibil.

Procedeul de stabilire al scorului Apgar a devenit un examen de rutina al fiecare nasteri – fiind initiat si numit dupa medicul anestezit american Virginia Apgar, in 1952.

Iata cum este folosit:
Nou nascutul este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlindu-se:

  • numarul de batai al inimii
  • respiratia
  • tonusul muscular
  • unele reflexe
  • culoarea (moasa sau medicul controleoaza talpile micului si de asemeni palmele pentru copii cu culoarea inchisa a pielii)

Fiecarui din acesti factori I se acorda un scor intre zero si doi apoi se insumeaza. Majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10 si nu necesita ajutor sau tratament imediat – cum ar fi un dus cu oxigen

Cum se interpreteaza scorul Apgar?

Un scor perfect – de 10 – reprezinta o adevarata muzica pentru urechea noilor parinti – insa un 8 sau 9 este de asemenea o veste buna. O nastere dificila, prematura sau cazul in care mama foloseste anestezie in timpul nasterii – pot altera artificial scorul astfel incit in final Scorul Apgar nu va mai reflecta conditia reala a sanatoatii nou-nascutului ci – mai degraba – conditia de moment. Este bine de stiut urmatoarele:

  • nou-nascutii care dobindesc un scor intre 8 si 10 sint in conditie excelenta si nu necesita – in general – decit ingrijire postnatala de rutina.
  • Cei care dobindesc un scor intre 5 si 7 – sint in conditie buna – dar pot necesita ceva ajutor respirator. Un medic sau o asistenta de specialitate pot freca viguros pielea copilasului sau pot pune un prosop cu oxigen sub nari pentru a-l ajuta la o respiratie mai adinca.
  • Nou-nascutii care primesc un scor mai mic de 5 se pot afla intr-o conditie care necesita actiuni immediate pentru salvarea vietii – ca de exemplu masca de oxigen.

Anunta scorul Apgar viitoare probleme de sanatate ale nou-nascutului

Nu – nu anunta neaparat viitoare probleme – dar multa vreme expertii au considerat ca acest lucru este posibil. O teorie mai veche sugera ca nou-nascutii ale caror scoruri Apgar ramaneau joase chiar si dupa 5 minute – avea mai multe sanse sa fie expusi problemelor neurologice. Studiile recente au demostrat insa ca acest lucru este fals. Daca nou-nascutul evolueaza bine, Scorul Apgar nu poate fi legat de sanatatatea de mai tarziu – fie ea buna sau rea.

Utilitatea scorului Apgar consta in simplitatea lui. Este usor de constatat si masoara rapid si cu acuratete sanatatea nou-nascutului dvs in primele sale momente glorioase de viata extrauterina – nimic mai mult si nimic mai putin! (MZ)


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta