Articole » Editorial » Sfaturi pentru VIATA SANATOASA

Sfaturi pentru VIATA SANATOASA

Cum prindem raceala ?

Cand temperatura corpului trece de 37 de grade(febra), cand iti curge nasul, te simti ametit si

fara vlaga si sinti o durere in gat… atunci stii ca te prins raceala.

Toate cele prezentate mai sus sunt doar simptome care iti indica faptul ca ai racit, insa te-ai

intrebat vreodata ce se intampla in interiorul organismului cand esti racit?Ce se intampla in corpul tau cand esti racit?

Totul incepe in momentul in care un organism microsopic (bacterie, virus, fung etc) reuste sa

depaseasa bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului, fie din cauza ca am intrat in

contact cu cineva bolnav) si reuseste se instaleze in organismul nostru – rezultand o infectie.

Drept urmare corpul nostru isi mobilizeaza mai tare sistemul imunitar pentru a lupta cu

“invadatorii”.

Cum se lupta sistemul imunitar?

Cand organismele patogene (invadatorii) stimuleaza activitatea sistemului imunitar, se

elibereaza o substanta numita pirogen endogen, care trasmite un semnal creierului prin care ii

comanda sa ridice temperatura la peste 37 de grade – iar atunci spunem ca avem FEBRA.

Cand temperatura este la peste 37 de grade au loc 3 fenomene:

1. Celulele sistemului imunitar(leucocitele) devin mai eficiente – le creste capacitatea de a

neutraliza micorbii.

2. Creste cantitatea de interferon din corp – o categorie de proteine naturale produse de

sistemul imunitar, care au actiune antivirala si anticanceroasa.

3. Se impiedica dezvoltarea si inmultirea bacteriilor si virusurilor, deoarece majoritatea dintre

ele nu pot  supravietui si nu se pot inmulti la o temperatura de peste 37°C.

Toate acestea se intampla atunci cand organismul isi urca temperatura la peste 37 de grade –

asadar observam ca febra este un mecanism de aparare al sistemului imunitar impotriva

invadatorilor.

Pe langa aceste 3 simptome, cand avem febra, experimentam o serie de senzatii neplacute,

insa si acelea fac parte din acest mecanism natural de purificare a organismului. Iata in ce fel:

* Apar stari de amorteala, ameteala si lipsa de energie

In primul rand din cauza ca organismul isi canalizeaza resursele inspre sistemul imunitar, pentru

a-l face cat mai eficient in lupta cu “invadatorii”. Din acest motiv apare in corp o lipsa de

vitamine , minerale si energie, in special o lipsa a vitaminei C, care este esentiala pentru sistemul imnuitar -deoarece o leucocita(globula alba) foloseste de 4 ori mai multa vitamina C

decat o celula normala.

Iar in al doilea rand, se poate ca  organismul sa faca unele minerale indisponibile pe timpul

infectei, deoarece unele bacterii care ne invadeaza corpul au nevoie de acele minerale pentru a

supravietui. Asadar si din acest motiv se poate experimenta un dezechilibru al nutrientilor pe

timpul infectiei.

* Pielea se face palida

Se intampla astfel, deoarece organismul incearca sa piarda cat mai putina caldura, motiv pentru

care reduce circulatia la nivelul pielii, iar asta va da un aspect palid, insa doar pe timpul

imbolnavirii, dupa care pielea isi va reveni.

* Apare deshidratarea

Din cauza ca organismul pierde multa apa prin transpiratie, motiv pentru care e absolut necesar

sa bem apa (NU lichide, ci apa). Prin tanspiratie se elimina toxinele din organism, fiind un

proces natural de autovindecare.

* Curge nasul si apare tusea

Asta se intampla tot ca urmare a unor procese naturale de autovindecare, deoarece corpul

incearca sa elimine prin mucus diverse toxine si bacterii care ne-au invadat corpul. Tot ca autodetoxifiere mai poate aparea diaree sau alte stari asemanatoare.

Asadar, dupa cum se poate observa, febra este un mecanism de aparare si autovindecare al

organismului, fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor. In aceste conditii putem

considera ca “febra prietena sanatatii nostre”. Din nefericire insa, majoritatea oamenilor au

fost invatati s-o priveasca exact pe dos, ca fiind un mare inamic al sanatatii.

Ce greseli fac oamenii cand au febra?

Vor s-o scada !

Cea mai mare greseala (care din pacate, vine in primul rand din ignoranta medicilor, dar si din

lipsa de informare a pacientilor)  este ca incearca sa suprime acest mecanism natural de

aparare al organismului.Imediat ce temperatura trece putin peste 37°C, doctorii au obiceiul sa indoape pacientii cu

medicamente pentru scazut febra, de obicei paracetamol, iar in unele cazuri, va vine sa credeti

sau nu, se prescriu din start antibiotice.

Ce se intampla cand suprimi acest mecanism natural?

Se pot intampla 2 lucruri:

1. Corpul incearca din rasputeri si tina starea de febra, in ciuda tuturor medicamentelor

administrate pentru scaderea febrei, iar pana la urma reuseste sa omoare “invadatorii”. E cazul

in care omul tot ia medicamente, si se enerveaza ca nu-i scade febra, inloc sa se bucura ca

organismul inca are resurse sa se lupte cu invadatorii. In acest caz boala se vindeca, insa

dureaza mai mult decat in mod normal – e acea raceala usoara care numa’ nu mai trece odata .

2. Organismul nu reuseste sa castige lupta cu “invadatorii”, iar organismul ajunge sa ramana

infectat de anumite  mircoorganisme pe care sistemul imunitar nu le va mai ataca.

Ar mai fi si a treia solutie: moartea – cand organismul nu face fata provocarii cu infectia, iar

febra sare la peste 42°C.

Pe langa aceste efecte nedorite, medicamentele prescrise de doctori au si ele o serie de efecte

daunatoare asupra organismului, despre care pacientii sunt mult prea rar informati(de obicei

nu sunt deloc informati). Bineinteles ca in industria farmaceutica exista mai multe

medicamente impotriva racelii, care au efecte secundare daunatoare, insa noi ne vom ocupa

doar de cele comune.

Efectele secundare ale medicamentelor

* Paracetamolul (acetoaminofenul -substanta activa):

- In primul rand, cand vorbim de febra, el nu face decat sa prelungeacsa boala suprimand

mecanismul natural al febrei.In al doilea rand, a fost poblicat un studiu care a demonstrat faptul ca paracetamolul suprima

activitatea anticorpilor in lupta cu organismele patogene, facand ca boala sa dureze mai mult.

- In al trilea rand afecteaza ficatul, generand insuficienta hepatica. In SUA se inregistreaza in

medie 450 de decese pe an din cauza insuficientei hepatice generate de excesul de

paracetamol. Mai mult decat atat, asocierea paracetamolului cu alcoolul, dubleaza riscul de

infuficienta hepatica.

- Afecteaza rinichii. Statisticile arata ca 15% din persoanele care fac dializa, au ajuns in aceasta

situatie din cauza efectului pe care paracetamolul si aspirina la-u avut asupra rinichilor lor.

- Creste riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation(GSH) din organism – un

antioxidant care se gaseste in tesutul plamanilor si are rolul de a proteja plamanii.

- Creste riscul de hipertensiunie. In urma unui studiu pe 8 ani, realizat pe 80.o00 de femei

sanatoase (intre 31 si 50 de ani), s-a demonstrat ca femeile care au luat medicamente cu

continut de acetaminofen si ibuprofen mai mult de 22 de zile pe luna, au avut un risc  de

hipertensiune 86% mai mare decat femeile care nu luau deloc aceste medicamante.

* Ibuprofenul – substanta activa din unele medicamente impotriva racelii

- Intr-un studiu facut pe 10 ani facut pe 114.000 de femei sanatoase (intre 22-85 de ani), in

vederea identificarii factorilor care contribuie la cancerul de san. Dintre toate, 2400 de

femei  au facut CANCER la san in aceasta perioada. In urma investigatilor oamenilor de stiinta a

reiesit ca administrarea zilnica de ibuprofen pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer, in

comparatie cu femeile care nu luau. In cadrul aceluiasi studiu a reiesit ca femeile care au

consumat aspirina zilnic pentru minim 5 ani, aveau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta

cancer la san triplu negativ, decat femeile care nu consumau aspirina regulat.- La fel ca paracetamolul, supradoza de ibuprofen intoxica ficatul crescand riscul de insuficienta

hepatica si icter.

* Aspirina

Desi este mai rar prescrisa impotriva racelii decat cele de mai sus, oamenii nu ezita sa ia

aspirina cand sunt bolnavi sau cand simt orice alt tip de durere. Se pare ca oamenii au uitat ca

atunci cand iau aspirina, au de a face cu un medicament si nu cu o bomboana. Iata ce ne arata

studiile despre aspirina:

- Suprima capacitatea globulelor albe de a distruge microbii.

- Este asociata cu Sindromul Reye, in special la copii sub 21 de ani.

- Creste cu 27% riscul de a face ULCER, cel putin asa sustine un studiu facut la Wester Sydney

University,  facut pe 187 de pacienti care consumau intre 57 si 325 de miligrame de aspirina

pentru cel putin o luna.

* Antibioticele

Antibioticele sunt un real PERICOL pentru sanatate, iar inconstienta cu care sunt consumate de

oameni este de-a dreptul uimitoare. Este interesant ca nici multi medici de familie nu au nicio

rezerva in a prescrie antibiotice chiar si atunci cand NU este cazul. Va vine sa credeti sau nu,

unii medici prescriu antibiotice preventiv, chiar daca la in acel moment nu exista infectie

bacteriana puternica in organism care necesita antibiotice, ci e infectie cu virus. Daca am ajuns

sa luam antibiotice pentru rosu in gat, mai avem putin si le luam direct cand suntem sanatosi,

vezi Doamne, pentru a preveni imbolnavirea.

Totusi, in cazul in care mai sunt oameni care nu sunt constiente de pericolul antibioticelor,

urmariti cateva din modurile  in care afecteaza ele sanatatea:

- Dezechilibreaza flora intestinala, deoarece omoara bacteriile benefice(probiotice) din intestin

si incurajeaza dezvoltarea florei patogene, din care face parte si ciuperca Candida Albicans. De

la acest dezechilibru si de la infectia cu Candida, poate aparea o intreaga gama de afectiuni: de

la intestin iritabil pana la  CANCER. Mai multe despre acestea gasiti in articolul despre

“Candidoza sau Sindromul Antibioticelor”(<-click).- Distrugerea sistemului imunitar, ca urmare a dezechilibrarii florei intestinale – care este de

fapt pilonul de baza la imunitatii.

- Prin administrarea antibioticelor pentru cea mai mica infectie bacteriana (care nu necesita

antibiotice insa zicem c-o preventiv sa nu se agraveze raceala) vom face ca bacteriile sa

devina rezistente la antibiotice, iar urmatoarele imbolnaviri vor fi din ce in ce mai sevre si chiar

daca vom lua atunci antibiotic, elee nu vor mai avea niciun efect, deoarece bacteriile au

dezvoltat rezistenta.

- Un studiu realizat pe 3 milioane de persoane in 2008 a demonstrat ca persoanele care iau de

2-5 ori pe an au un risc cu 27% mai mare de a face cancer, in timp ce persoanele care iau de

mai mult de 6 ori pe an antibiotice au un risc cu 37% mai mare de a face cancer decat

persoanele care nu iau antibiotice.

(Daca “cineva” imi recomanda sa ma indop preventiv de medicamente cand abia am  febra 38

de la o raceala,  ca sa nu urce mai tare… ii recomand si eu lui sa ia antibiotice inca de pe acuma

– tot asa preventiv, ca nu cumva sa faca febra. Cam asta ar fi principiul ).

Asadar, probabil va intrebati…

Ce fac cand am febra ?

Dupa cum am mai spus, ferba este un mecanism natural de aparare al organismului care ne

ajuta sa luptam impotriva invadatorilor. Ea este “prietena sanatatii noastre” si trebuie sa ne

folosim de ea cat mai intelept cu putinta pentru a ne pastra o stare de sanatate cat mai buna.

Poate febra sa ne faca rau?

Orice s-ar intampla, NU trebuie sa uitam niciodata ca febra poate fi mortala, insa nu cand este

sub 40. Doar cand infectia persista si febra trece peste pragul de 40, ea devine periculoasa si

este necesar sa intervenim cu medicamente pentru a o scadea. INSA cand aceasta este sub

40(cum este in majoritatea cazurilor) ea este un mecanism natural de VINDECARE al

organismului.

Totusi, ce TREBUIE sa facem cand avem febra?In primul rand este absolut necesar  ca febra sa fie foarte atent SUPRAVEGHEATA, deoarece

cand urca peste 40 ea reprezinta un pericol pentru sanatate si este necesar sa se intervina cu

medicatie.

Pana atunci insa avem la indemana o gramada de tratamente 100% naturale si fara efecte

secundare, care ne ajuta sa facem fata cu brio racelii. Iata care sunt acestea:

Tratamente naturale impotriva racelii

Tot ce trebuie sa facem este sa ajutam organismul sa-si

desfasoare cat mai bine procesele naturale de autovindecare, adica sa cream conditiile perfecte

pentru ca sistemul imunitar sa lucreze eficient. Asadar principala arma pe care ne vom axa

impotriva bolilor este sistemul imunitar.

I. Dieta – sau tratamentul prin alimentatie

“Medicamantul sa-ti fie hrana, si hrana sa-fi fie medicamentul” – spunea Hippocat – parintele

medicinei – acum aproximativ 2500 de ani. Asadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul

racelii se porneste in primul rand de la DIETA.

a) Eliminarea zaharului din dieta

…cel putin pe perioada bolii.Principala problema in ceea ce priveste carbihidratii simplii(zahar, glucoza, fructoza, galactoza

etc – noi le voi numi generic pe toate “zahar”), este ca suprima drastic activitatea sistemului

imunitar:

- Scade cu 50% eficienta celulelor macrofage – cele responsabile pentru mecanismul de

fagocitoza(procesul prin care globulele albe “manaca” organismele patogene – bacterii

visursuri, sau fungi)

- Urca nivelul de insulina din sange, iar acest lucru inhiba secretia hormonului de crestere(GH) –

care este strans legat de buna functionare a sistemului imunitar.

- Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a omori microbii.

- Hraneste organismele din daunatoare din intestin (flora de putrefactie) si in acelasi timp

omoara “bacteriile bune”(probiotice), lucru care duce la scaderea imunitatii.

Zaharul dauneaza si persoanelor sanatatoase slabindu-le imunitatea, insa este cu atat mai

daunator persoanelor deja bolnave. Astfel ca el nu ar trebui consuma in exces nici de cei

sanatatosi, si cu atat mai putin de cei bolnavi.

Din aceste motive, pe perioada cat suntem bolnavi ar fi bine sa incercam sa reducem consumul

de carbohidrati, insa mai ales cantitatea de carbohidrati simpli si cu index glicemic mare(zahar,

glucoza, fructoza, dulciuri, prajituri, includiv mierea de albie)), deoarece acestia se absorb mult

prea repede si dezechilibreaza sistemul imunitar. Totusi pentru a ne asigura necesarul de

carbohidrati pe perioada bolii putem consuma carbohidrati comeplcsi, care se absorb lent si nu

sunt dezechilibreaza sistemul imunitar(paine, legume, cereale, leguminoase etc).

Asadar, pe perioada racelii vom avea o dieta:

- Fara zahar, dulciuri, miere prajituri sau ciocolata.

- Fara sucuri (mai ales ca unele bauturi “racoritoare” contin 7 lingurite de zahar la 250ml)

- Fara exces de fructe dulci – contin fructoza si de aceea ar fi bine sa nu exageram cu ele in

timpul racelii. Bineintele ca cele sarace in fructoza (cum e LAMAIA) sunt chiar recoamndate.

b) Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale

In lupta cu “invadatorii” organismul face o risipa de energie si nutrienti, in special de vitamina

C. De aceea noi trebuie sa optam pentru o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale.1) Viamina C

In ceea ce priveste vitamina C, ea este esentiala deoarece sistemul imunitar are nevoie o

cantitate mare de vitamina C pentru a functiona, si, asa cum am mai spus, celulele sistemului

imunitar(leucocitele) au nevoie de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula normala. Din acest

motiv vitamina C este esentiala pe parcursul bolilor, iar cand spun vitamina C ma refer la cea

din ALIMENTE si nu la cea din PASTILE.

Acid ascorbic  vs  Vitamina C

Suplimentele(pastilele) de vitamina C contin in general doar acid ascorbic, totusi pe eticheta

scrie vitamina c.

Pe de alta parte, vitamina C provenita din alimente este formata din: Rutina, Bioflavonoide,

Factorul K, Factorul J, Factorul P si Acid Ascorbic.

Asadar vitamina C din suplimente NU este aceeasi cu vitamina C din alimente(acest principiu e

valabil si pentru alti nutrienti). Iata care sunt cele mai importante surse naturale de vitamina C:

(Necesarul zilnic de vitamina C  pentru un om sanatos este de 60 mg)

2)  Zincul

Alaturi de vitamina C, zincul este in  esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si

are de asemena si proprietati antioxidante. Daca vitamina C este denumita metaforic “vitamina

imunitatii” , zincul poate fi considerat “minerala imunitatii“ .Zincul joaca un rol important atat pentru prevenirea infectiilor la oamenii sanatosi(prin

mentinerea imunitatii puternice), dar este cu atat mai important in timpul febrei cand sitemul

imunitar este suprasolicitat. Totusi supradoza de zinc, care apare cand se administreaza doze

de peste 150mg pana la 450 mg zinc, poate fi periculoasa pentru sanatate, motiv pentru care

este indicat sa ne axam pe sursele naturale de zinc in defavoarea celor artificiale, adica sa ne

axam pe ALIMENTELE bogate in zinc mai degraba decat pe suplimente. Mai mult decat atat,

sursele de naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decat zincul din suplimente – adica

este absorbit mai bine si organismul se poate folosi mai eficient de el ( la fel se intampla cu

majoritatea nutrientilor proveniti din surse naturale, in comparatie cu cei proveniti din

suplimente).

Iata care sunt principalele alimente bogate in zinc:

(Necesarul zilnic de zinc pentru un om sanatos este de 15 mg)

* Alimente bogate in antioxidanti

Pe langa  alimente care contin  vitamina C si zinc, ar fi bine sa consumam alimente bogate in

ceilalti ANTIOXIDANTI( ex. Vitamina A, Vitamina E, Co. Q10, Luteina, Licopen, Seleniu, Cisteina,

Zinc etc.)  - substante care apara organismul impotriva radicalilor liberi si sustin activitatea

sistemului imunitar.

In ceea ce priveste asimilarea necesarului de antioxidantii, cea mai buna alegere o

reprezinta  salata de legume.Asadar alimentatia pe timp de raceala ar fi bine zilnic cel putin o salata de legume(minumim 5

sortimente de legume), fiind o sursa excelenta de antioxidanti – care ne vor intari sistemul

imunitar pe perioada bolii. Desi antioxidantii se gasesc si in fructe, ar fi bine sa nu exageram cu

ele, ci sa optam pentru antioxidantii din legume, deoarece excesul de fructoza nu este benefic

pe timp de boala.

c) Consumul de apa – cel putin 2 litri pe zi.

In timpul luptei cu infectiile corpul traspira mult si pierde multa apa, riscand sa se desihrateze.

Pe langa asta, persoanele care au febra nu mai percep atat de bine senzatia de sete. De aceea

trebuie sa consumam suficienta apa chiar daca nu resimtim foarte tare senzatia de sete.

Atentie: Se consuma minimum 2 litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE, deoarce si

bauturile  ”racoritoare” si “vodca” sunt lichide, insa ele nu ne vor ajuta  sa ne sa ne vindecam.

d) Folosirea alimentelor si plantelor cu efecte antimicrobiene

* Usturoiul si Ceapa:

Usturoiul este considerat de catre unii specialisti ca fiind “Regele Alimentelor”, din cauza

efectelor vindecatoare miraculoase pe care le are.

Substanta activa numita ALICINA (care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa) are un

efect antibacterian, antiviral, antiparazitar si antifungic natural,  ajutand organismul in lupta cu

“invadatorii”,  fara a avea efecte daunatoare(cum au antibioticele sau alte medicamente de

sinteza). Pe langa acestea, usturoiul si ceapa au si alte efecte benefice printre care: scaderea

colesterolului “rau”(LDL), scaderea hipertensiunii, subtierea sangelui,  si nu in ulltimul rand au

efect antioxidant (protejeaza impotriva radicalilor liberi).

Atentie: aici vorbim de usturoiul consumat crud si nu de usturoiul din capsule.

* Propolisul:

La fel ca usturoiul este un antibiotic si antiviral natural. Pe langa acestea, porpolisul intareste

sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decat atat, studiile arata

ca propolisul are efect antiinflamator, antialergic, si nu in ultimul rand, efect antitumoral (anticancer) provocand moartea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.* Echinaceea

Intareste sistemul imunitar prin:

- stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele “manaca” organismele straine care au

invadat corpul)

- cresterea eficientei limfocitelor in lupta cu organismele patogene

- cresterea numarului de celule T (sau limfocite T)

- si nu in ultimul rand, creste cantitatea de interferon, interleucina, immunoglobulina si alte

substante care participa la buna functionare a sistemului imunitar.

Alte plante eficiente impotriva racelii, care se pot administra sub forma de ticturi sau ceauri:

* Musetelul

* Mugurii de pin

* Cimbrul

* Ghimbirul

* Sovarful (aka. oregano) etc.

Atentie: desi alimentatia reprezinta componenta principala a vindecarii, nu trebuie sa ne

fortam sa mancam decat atunci cand simtim nevoia, deoarece organismul este oricum slabit,

iar indoparea fortata cu mancare nu face decat sa inrautateasca situatia.

II. Tratamentul non-alimentar

a) Somnul si odihna

Este esential pe timpul racelii sa ne odihnim pentru a crea conditiile perfecte organismului in

lupta cu organismlele invadatoare.

Mai mult decat atat somnul reprezinta un mecanism natural de autovindecare al organismului.

In timpul somnului celulele stricate inlocuite iar neuronii afectati trec printr-un proces de

reparatie. Mai mult decat atat, un somn odihnitor asigura buna functionare a sistemului imunitar. Pe de alta parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar si

respectiv asupra sanatatii generale atat la oamenii sanatosi, si cu atat mai mult la cei bolnavi.

Este important ca locul unde ne odihnim sa fie bine incalzit astfel incat corpul sa nu piarda

multa caldura – pentru ca activitatea sistemului imunitar sa se desfasoare cat mai eficient.

b) Expectorarea mucusului

Cu totii stim ca atunci cand suntem bolnavi apare un exces de mucus la nivelul nasului si

gatului, lucruu care nu demonstreaza altceva decat sa sistemul nostru imunitar functioneaza

foarte bine.

De ce se formeaza un exces de mucus cand suntem bolnavi?

Din doua motive simple:

1. Pentru a elimina organimele patogene si germenii ajunsi la nivelul foselor nazale sau la

nivelul laringelui. Astfel prin eliminarea de mucus corpul practic scapa de diferite organisme

patogene si de alte substante  straine ajunse la nivelul foselor nazale – acesta este de

asemenea un proces natural de autocuratire pe care n-ar trebui sa-l impiedicam cu diferite

medicamente si picuri.

2. Pentru ca atunci cand sistemul imunitar se lupta cu organismele invadatoare, creste secretia

de mucus in intreg organismul, deoarece imunitatea functioneaza mai bine in acest fel. Asadar

cresterea secretiei de mucus de la nivelul nasului este si o dovada ca sistemul imunitar este pus

pe treaba.

Pe langa acestea se poate intampla sa ne curga nasul cand nu suntem bolnavi, aceasta se

intampla fie din cauza  alergiilor, fie din cauza ca anumiti germeni au intrat in fosele nazale si e

nevoie sa fie eliminati sau pur si simplu din cauza frigului, deoarece frigul  inhiba activitatea

anumitor celule de la nivelul nasului care are drept urmare eliminarea de mucus pana in

momentul in care intram din nou la caldura.

Este ciudat cum toti oamenii se enerveaza si incearca sa-si opreasca curgerea nasului prin

diferite picaturi, in conditiile in care aceste este un mecanism natural de curatare a

organismului – pe care nu ar trebui sub nicio forma sa-l suprimam.

Ce trebuie totusi sa facem?Se ne suflam nasul ori de cate ori este infundat pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de

la nivelul nasului si sa scuipam mucusul pe care-l expectoram cand tusim – in niciun caz NU

trebuie sa-l inghitim. In acest fel, procesele de detoxifiere de la nivelul nasului si gatului se vor

desfasura natural si armonios.

c) Stabililizarea nivelului de Vitamina D din corp

Vitamina D este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar, fiind implicata in

producerea a  200 de tipuri de peptide antimicrobiene (componete ale sistemului imunitar care

eu rolul de a lupta cu infectiile) – e si motivul pentru care ne imbolnavim mai rar vara.

De unde luam Vitamina D?

Avem 2 surse principale:

1. Din expunerea la soare. Vitamina D se formeaza la nivelul pielii prin expunerea la soare

pentru 15-20 de minute, insa inceteaza indata ce pielea se inroseste(se arde). De aceea este

indicata expunerea scurta la soare(cel putin a mainilor si picioarelor) atunci cand avem

probleme cu raceala, insa trebuie avut grija ca nu cumva pielea sa se arda.

2. Daca este iarna si nu avem parte de soare, cea mai buna sursa de vitamina D este PESTELE (in

special tonul si somonul, dar si alte specii). Din acest motiv ar fi indicat sa consumam si putin

peste pe perioada cand suntem raciti pentru a stimula activitatea sistemului imunitar.

Atentie: Suplimentele de vitamina D administrate in exces face mai mult rau decat bine, motiv

pentru care ar fi bine sa nu se consume decat, daca ne supraveghem atent nivelul de vitamina

D din organism(prin analize) – pentru ca nu cumva sa ajunge la supradozaj.

d) OPTIONAL: “Leacurile babesti”

Cu totii stim ca atunci cand ne imbolnaveam la tara, bunica avea mereu cate un leac miraculos

prin care ne vindecam de raceala, fara sa fi pus in gura vre-un medicament artificial. Chiar daca

multe dintre ele s-au pierdut de-a lungul timpului, inca mai exista o multime de leacuripopulare impotriva racelii.

Asadar sa recapitulam:

Pe perioada racelii…

1. Eliminam total zaharurile simple din dieta (zahar, dulciuri, sucuri).

2. Consumam salate si alte alimente bogate in vitamine si minerale (in special vitamina C si

zinc).

3. Consumam alimente si plante antibacteriene: usuroi, ceapa, propolis, echinaceea, musetel

cimbru etc..

4. Ne asiguram odihna necesara.

5. Eliminam acumularile de mucus din nas si gat.

6. Ne asiguram necesarul de Vitamina D.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta