Articole » Copiii adolescenti » Stadiile adolescentei

Stadiile adolescentei

Adolescenta debuteza cu pubertatea si se incheie cu maturitatea (momentul cand individual devine adult). Adolescenta este caracterizata de un salt in dezvoltarea fiziologica generala (greutate, inaltime si forma a corpului, mai ales prin cresterea si maturatia organelor genitale si aparitia caracterelor sexuale secundare), dar si psihologica. Aceste modificari genereaza modificari si adaptari psihologice si sociale, transformand astfel indivizii din copii in adulti.

Prima faza a adolescentei debuteaza in general la fete de la 11 la 13 ani iar la baieti de la 12 la 14 ani.

La baieti aceasta faza apare ceva mai tarziu; multi dintre ei comportandu-se "copilareste", fara vreo modificare a caracterelor sexuale sau ale comportamentului general. Schimbarile apar in general brusc si evolueaza rapid. Aceste modificari reprezinta un motiv de preocupare intensa si pentru adolescent si pentru parinti. Fiecare dintre ei intreabandu-se daca totul decurge "normal".
Se pot tensiona relatiile cu familia, mai ales intre mama si fiica si respectiv intre tata si fiu. Se pot intari relatiile cu anumiti prieteni de aceeasi varsta sau cu adulti din afara familiei. Scade implicarea in familie; se incearca uneori sa-i dea deoparte pe parinti si apar resentimente fata de "criticismul parintesc".
Din cauza cresterii rapide, baietii, pot deveni adesea stangaci, dezordonati, lenesi si lipsiti de interes in ce priveste modul cum arata. In aceasta perioada este necesar sa li se aminteasca mereu de necesitatea pastrarii igienei. Sunt foarte constienti de transformarile produse mai ales in sfera genitala. Este bine sa fie asigurati de parinti ca masturbarea este practicata de aproape toti adolescentii, ca este normala, cu conditia sa nu devina obisnuinta.
In comparatie cu alti baieti, isi evalueaza initial masculinitatea comparandu-si musculatura, capacitatea de eforturi fizice, dimensiunile organelor genitale si capacitatea de a ejacula.

La aceasta varsta atat baietii cat si fetele sunt foarte sensibili si se deprima usor atunci cand sunt se glumeste pe seama lor.

Fetele adolescente sunt foarte preocupate de aspectul fizic. Stresul adolescentelor combinat cu variatiile si dezechilibrele hormonale determina la acestea aparitia unei labilitati psihice, combinata cu proasta dispozitie si anxietate. Fetele isi compara intre ele forma si dimensiunile sanilor, functia menstruala, dar se pot folosi si de baieti pentru a-si evalua feminitatea.
Fetele au nevoie de informatii corecte despre schimbarile fiziologice ce apar in timpul pubertatii. La prima menstruatie, daca nu sunt informate isi pot imagina ca sangerarea este o boala care le pune viata in pericol. Ele trebuie sa stie ca menstruatia este un fenomen absolut normal care nu necesita limitarea activitatii.
Adesea, fetele se ataseaza intens de o prietena de acelasi sex, cu care ar dori sa semene. Aceste prietene sunt uneori inseparabile si tind sa se imbrace, sa vorbeasca si sa gandeasca la fel. Ele pot petrece ore in sir analizand cele mai mici detalii de comportament.

 Urmatoarea etapa a adolescentei incepe la fete cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani, iar la baieti intre 14 si 17 ani. Perioada schimbarilor fizice rapide a trecut si adolescentul se concentreaza mai mult pe identitatea personala: "cine sunt?", "ce voi face cu viata mea?".
Aceasta este perioada in care se dezvolta personalitatea. Este perioada criticarii parintilor, ai autoritatilor adulte precum si ai atitudinilor lor fata de adolescenti. In aceasta perioada isi declara independenta fata de familie si devin intens implicati in grupurile de prieteni, adoptand subcultura adolescentilor. Imita colegii de grup, alte cunostinte si figuri publice in general toate personajele pe care le admira. Incep sa-si cladeasca anumite planuri despre cariera, dar o mare parte din adolescenti sunt interesati cu precadere de sexualitate.
 Ultima faza a adulescentei incepe pe la 16 sau 17 ani si poate dura pana la  21 de ani. Procesul de dezvoltare si crestere in inaltime se incheie, mai intai la fete (in jur de 16 - 17 ani) si ceva mai tarziu la baieti  ( 17 - 21 de ani). In aceasta perioada adolescentii se pregatesc pentru a trai ca adulti. Ei isi aleg o meserie si incearca sa gaseasca o cale spre independenta financiara. Injghebarea unei relatii intime cu o persoana de sex opus constituie una din tintele adolescentei tarzii. Grupul mai larg de prieteni din perioada anterioara este inlocuit cu unul mai restrans. O parte se casatoresc sau isi stabilesc o relatie de iubire (cu o "prietena"). Pentru aceasta au nevoie sa se cunoasca bine pe ei insisi. Daca nu au ajuns sa aiba o identitate pot trai un timp un sentiment de anxietate.


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta