Articole » Cu copilul la psiholog » Stadiile dezvoltarii inteligentei

Stadiile dezvoltarii inteligentei

In studiile sale, Jean Piaget a elaborat o teorie originala asupra genezei si mecanismelor gandirii denumita teoria operationala. El a delimitat stadii si serii de operatii ale inteligentei. In ce priveste stadiile:

> stadiul senzorialo-motor, desfasurat de la nastere pana la varsta de 2 ani, cand copilul este preocupat cu castigarea controlului motor si invatarea obiectelor fizice.

> stadiul preoperational, intre 2 si 7 ani, cand copilul este preocupat cu calificarea verbala.

> stadiul concret operational, intre 7 si 12 ani, cand copilul incepe sa se descurce cu conceptele abstracte, cum ar fi numerele si relatiile, inrudirile.

> in fine, stadiul, formal operational, intre 12 si 15 ani, etapa in care copilul incepe sa rationeze logic si sistematic.

Intr-o alta conceptie acestea sunt denumite: stadiul animist infantil, cel al gandirii magice, al gandirii referential egocentrice-sincretice, subictivist-autista si in fine, al constituirii gandirii concrete si apoi a celei formal-logice.

Operatiile folosite de gandire se dezvolta si ele si se exprima ca operatii de: clasare, seriere, numarare, masurare, deplasare in spatiu si in timp etc. Operatiile se datoreaza interiorizarii, transpunerii in plan mental a actiunii cu subiectele. Operatiunile devin reversibile si se coordoneaza cu alte operatii integrandu-se in structuri de ansamblu. Reversibilitatea, capacitatea de a inversa si reconstitui operatii, caracterizeaza, conform opniei lui Piaget, gandirea operationala privitoare la relatiile dintre subiect si obiect.

Intre multitudinea de probleme ce au constituit obiectul preocuparilor lui Piaget se regasesc si urmatoarele:

Psihologia copilului

Este stiinta care studiaza comportamentul copiilor, inclusiv insusirile fizice, cognitive, motorii, lingvistice, privind perceptia, sociale si emotionale, de la nastere pana la adolescenta.

Din 1920, psihologul elvetian Jean Piaget a scris despre dezvoltarea gandirii copiilor. Piaget a pus bazele epistemologiei genetice, considerandu-se o persoana care studiaza originile cunoasterii umane, iar teoriile sale au fost determinante in progresul cunoasterii psihologiei copilului. Munca sa implica metode experimentale si observationale si, in justificarea comportamentului, a combinat, a reunit variabile biologice si ambientale. Piaget considera ca de la nastere oamenii sunt ?invatacei activi care nu necesita stimulente exterioare?. El considera, in acest context, ca dezvoltarea cognitiva parcurge cele patru stadii prezentate mai sus.

Adolescenta

Adolescenta este o etapa a maturizarii cuprinsa intre copilarie si perioada adulta.

Jean Piaget considera adolescenta ca fiind inceputul etapei gandirii formal operationale ce poate fi caracterizata ca o gandire care implica deductii logice. Psihologul presupune ca aceasta etapa se desfasoara printre persoanele indiferente la experientele educationale. Dovada cercetarii a respins aceasta ipoteza, aratandu-se ca abilitatea adolescentilor de a solutiona probleme complexe este o functie a invatarii si educatiei acumulate.

Accesul, calea educationala

Munca lui Jean Piaget a avut un impact major asupra teoriei educationale in secolul al xx-lea, in special in Europa. Piaget a scris mult despre dezvoltarea modelelor gandirii si limbajului la copii. A examinat in randul copiilor conceptele de numar, spatiu, logica, geometrie, realitate fizica si judecata morala. Piaget a crezut ca, explorand mediul lor inconjurator, copiii isi creeaza propriile conceptii cognitive, sau intelectuale asupra realitatii. Prin continua interactiune cu mediul ce-i inconjoara ei adauga si rearanjeaza, rearmonizeaza conceptiile despre lume. Piaget a afirmat ca inteligenta umana se dezvolta in etape, fiecare dintre acestea sporind intelegerea lumii de catre individ intr-un mod nou si mai complex.

Psihologia educationala

Teoria lui Piaget conform careia capacitatea intelectuala este calitativ diferita la varste diferite si copii au nevoie de interactiunea cu mediul inconjurator pentru a castiga competenta intelectuala, a influentat stiinta educatiei si psihologia. Acest nou concept asupra inteligentei a afectat modelul, proiectul invatarii naturale pentru copiii mai mici si dezvoltarea matematicii si programelor stiintifice.

Aspecte criminologice

Criminologia reprezinta studiul stiintific asupra criminalilor si comportamentului criminal.

Piaget porneste de la cele patru stadii ale dezvoltarii cognitive a copilului. Astfel, el considera ca la inceput regulile sunt date, impuse de puterea celorlalti. Mai tarziu insa, copiii isi dau seama ca pot inventa si modifica regulile. Pornind de la teoria lui Piaget, in anii ?60, psihologul american Lawrence Kolhberg dezvolta o teorie a evolutiei morale bazata pe o multitudine de etape.

Opera lui Piaget cuprinde aproximativ 100 de carti stiintifice si numeroase articole si studii: Le langage et la pensée chez l'enfant, Le jugement et le raisonnement chez l'enfant, La naissance de l'intelligence chez l'enfant, La formation du symbole chez l'enfant, La psychologie de l'intelligence, Introduction a l'épistémologie génétique, De la physique de l'enfant a la logique de l'adolescent, Les mécanismes perceptifs, Traité de psychologie expérimentale, Epistémologie des sciences de l'homme etc.

Psihologul elvetian Jean Piaget a ramas cel mai creativ, mai original si mai mare psiholog al mijlocului secolului XX, chiar daca i se poate reprosa faptul ca a vorbit de un copil vesnic, abstract, normativ, nu unul concret, determinat social-istoric si educativ ca dezvoltare.

Jean Piaget psiholog, teoria operationala si mecanismele gandirii

 


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta