Articole » Editorial » VINE IEPURASUL

VINE IEPURASUL

In preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti, copiii cuminti si nu numai, il asteapta pe Iepuras pentru a primi cadouri.

Simbolurile Pastelui sunt cele arhicunoscute, iepurasii si ouale incondeiate, simboluri imprumutate din vechi ritualuri precrestine. Aceste simboluri nu au nimic in comun cu povestea biblica a mortii si Invierii lui Iisus; ele doar marcheaza venirea primaverii si reaparitia vegetatiei si fertilitatea. Punctul de convergenta au devenit ouale, pe care traditia crestina le-a facut rosii de la sangele lui Isus.

Se spune ca Iepurasul de Pasti si-ar avea originea in culturile pre-crestine ale fertilitatii. Iepurele, fiind cel mai fertil animal, era vazut ca un simbol al renasterii naturii in prag de primavara.
Primele aparitii ale iepurasului ca simbol al Pastelui au avut loc in Germania, fiind mentionat in jurul anului 1500. Traditiile spun ca denumirea Sarbatorii Pascale vine de la zeita saxona Eostre, care era zeita Lunii. Datorita faptului ca in mai multe culturi iepurasii sunt in stransa legatura cu Luna, simbolul zeitei Eostre este iepurele, fiind asociata si cu fertilitatea.
O alta legenda nordica spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe cimp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrind insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei.

Desi nu este un animal impunator, iepurele este in multe culturi un mesager sacru al divinitatii.

In traditia chineza, iepurele traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, care pentru chinezi reprezinta esenta vietii.

Si la budisti, iepurele este asociat Lunii. Legendele spun ca, neavind ce jertfa sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.

In America iepurele este personaj de legenda. La unele triburi exista o legenda care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, iar la mayasi le-a adus scrisul.
 

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, in jurul anului 1800. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.

Copiii cred ca daca au fost buni si cuminti, Iepurasul le va aduce un cos plin cu bunatati si oua colorate sau incondeiate.

Daca au fost cuminti Iepurasul poate veni la copii. El poate fi contactat de parinti la: iepurasul@copiii.ro


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta