Articole » Editorial » Condamnati la gradinita

Condamnati la gradinita

Din toamna lui 2008, toti micutii de 6 ani vor merge obligatoriu la scoala, in prima clasa, care inlocuieste actuala grupa pregatitoare.  Copiii vor merge obligatoriu la gradinita de la 3 ani, la scoala de la 6 si la liceu de la 17 ani, potrivit noii structuri a invatamantului preuniversitar, discutata ieri (01.08.2007) de ministrul educatiei, Cristian Adomnitei cu reprezentantii sindicatelor din educatie.

Astfel, parintii vor fi obligati sa-si dea copiii la gradinita de la 3 ani, unde vor face grupa mica, cea mijlocie si grupa mare. Acest lucru se va intampla gradual, incepand cu toamna lui 2008 pana in 2011, dupa cum a precizat Adomnitei.

Introducerea gradinitei obligatorii din toamna lui 2008 ar fi aproape imposibila, in primul rand din cauza crizei de locuri. Numai in Bucuresti, la 15 septembrie 2007, aproximativ 10.000 de copii nu vor putea merge la gradinita din cauza ca parintii lor nu au gasit locuri sa ii inscrie.

Probleme similare au fost sesizate si in Ploiesti si Suceava. Pe de alta parte, ministrul educatiei spune ca pana in 2010 va rezolva problema logisticii si a educatoarelor.

Grupa pregatitoare devine prima clasa

Primele schimbari in invatamant, insa, se vor face simtite din toamna lui 2008, cand grupa pregatitoare de acum, care se desfasoara la gradinita, se va transforma in clasa pregatitoare si se va face in cadrul scolilor, cu invatatoare.

Educatia obligatorie, de zece clase, va incepe la 6 ani, cu prima clasa si se va termina la 16 ani, cu clasa a IX-a, care se va face in cadrul scolii.

„Astfel, invatamantul obligatoriu va fi de la 3 la 16 ani, apoi elevul va putea sa aleaga daca merge in piata muncii sau urmeaza cursurile liceale. Intre 3 si 6 ani copilul va merge la gradinita, urmand ca de la 6 la 7 ani sa fie in clasa pregatitoare, unde vor preda invatatori, de la 7 la 10 ani - generala, urmand ca pana la 16 ani sa fie la gimnaziu”, a precizat ministrul educatiei.

Prelungirea gimnaziului pana la clasa a IX-a ar putea duce si la descongestionarea materiei, potrivit lui Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

„Noi am propus sa se imparta materia in primii cinci ani de scoala, pentru a descongestiona informatia”, a declarat Ciosu. De altfel, reprezentantul FEN a spus ca nu va exista o criza de invatatoare odata cu transformarea grupei pregatitoare in clasa pregatitoare, pentru ca sunt multe educatoare care au si specializare de invatatoare.

Copiii sunt invatati sa stea cu mainile la spate

In Romania, copiii sunt crescuti si educati conform normelor traditionaliste si conservatoare, se arata intr-un raport al Ministerului Educatiei. Astfel, micutii cu varste intre 2 si 4 ani incep sa respecte un comportament stereotip, sunt invatati mai degraba sa stea cu mainile la spate, decat sa-si dezvolte talentele.

Invatamantul prescolar obligatoriu a fost initiat in Franta in 1834. Sistemul a fost preluat mai tarziu de alte state europene, precum Belgia, Suedia sau Elvetia. De altfel, studiile internationale arata ca cea mai rapida dezvoltare a creierului unui om are loc pana la varsta de 7 ani, perioada in care cei mici pot fi educati pentru a avea stima de sine, pentru a se integra in societate. 

La noi, si in acest an, parintii care vor neaparat sa-si dea copiii la gradinita, inainte de a-i trimite la scoala, vor apela la institutiile private, din cauza lipsei de locuri. In Capitala, o luna la o gradinita particulara costa aproximativ 1.000 de lei.
 

Articol din EVENIMENTUL ZILEI - 2 August 2007
Eugenia Mihalcea


Taguri:
 
 
 
© 2008 copiii.ro — Sitemap
Linkuri : Alcooltest Contabilitate
Parteneri : Mos Craciun Aer conditionat Terapie Reteta